ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Типични грешки при взимането на лекарства

Пациентите често избягват да четат упътването за прием на лекарството. То често е трудно за раз­биране, така че греш­ките при взимането на медикаментите са обичайно явление. Има няколко основни прави­ла, които трябва да се спазват.

Разчупване на таблетките

Звучи куриозно, но е вярно – разчупените таблетки действат по-бързо. Нарушава се целостта на обвивката и съдържанието се освобождава по-бързо. Затова питайте винаги лекаря или аптекаря дали е добре да разделяте таблетките или не.

Спиране на лекарствата

Много медикамента като пони­жаващите кръвното налягане или антидепресантате, но и рас­тителни като жълт кантарион или морска върба изискват вре­ме, преди да подействат. Затова прекратяването на приема им по собствено усмотрение може дори да влоши първоначалното състояние. Още по-опасно е, когато предварително спираме антибиотиците. Бактериите не се унищожават докрай и се разпространяват отново, само че този път са устойчиви на ан­тибиотици.

Неподходящо време за взимане на лекарства

Кръвното ни налягане варира през деня, променя се чувст­вителността ни към болка, въобще – организмът реа­гира различно в различните часове на деня. Затова много лекарства трябва да се взимат в точно определени часове. Запаметете, ако се налага, зву­ково напомняне в мобилния си телефон, за да ги приемате винаги в правилното време.

Сокове вместо вода

Знаем, че лекарствата не се взи­мат с кафе или чай. Ала пло­довите сокове и лимонадите също не са идеални. Например в грейпфрута се съдържа горчивото вещество нарингин. Той спира активността на ензимите в черния дроб, които разграж­дат действащите вещества. Така действието на много лекарства се засилва, което не е желателно. Това може да доведе дори до токсични състояния. Антиби­отиците и някои лекарства за остеопороза не са съвместими с мляко. За да изключим таки­ва рискове, е добре да взимаме лекарствата само с вода.

Витамините и лекарствата

Мнозина мислят, че витамини­те и хранителните добавки не влияят върху лекарствата. Не е така. Затова питайте личния си лекар или аптекаря си дали можете да ги взимате едновре­менно с медикаментите си.

Кортизонови кремове

Съдържащите хормони кре­мове много помагат при възпа­ления и алергични реакции на кожата, но могат да я направят по-чувствителна и по-тънка. Така попадаме в омагьосан кръг. Затова не използвайте дълго време кортизонови кре­мове без съвет от лекар. Ако ги ползвате дълго, всеки ден нама­лявайте дозата по малко.

 

 

 

Лекарства против депресия трупат килограми

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *