Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С очила очите мързелуват

Наистина ли очилата пречат на зрението. Наскоро чух от едно предаване по телевизията, че носенето на очила може да направи така, че когато ги свалям да не виждаме нищо при положение, че преди сме виждали наблизо или далече? Нося очила от 10 години и честно да ви кажа наистина все по-зле виждам, когато ги сваля.
Наталия Георгиева – Русе

Продължителното им носене, особено пред компютъра или пред телевизора, е рисково

Вярно е, колкото по- дълго се носят очила­тата, толкова по-бързо очите се приучват да мързелуват. И наистина се стига дотам, че това, което преди сте виждали без очила, сега го виж­дате само като тъмна сянка. Какво трябва да правят хората, които но­сят очила, за да запазят зрението си по-остро? Лесно е, винаги когато е възможно, очилата тряб­ва да се свалят за около половин час. Колкото и невероятно да звучи, ако използвате компютър редовно, вашето зрение почти сигурно страда от Синдрома на работещите с компютър.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ТРЕВОЖИТЕ?

Категорично НЕ: този синдром е само един от множеството болести и проблеми на зрението, свързани с употребата на компютър или мони­тор. Около 70% от рабо­тещите с компютър са го развили. Но все пак е необходимо да вземете определени мерки, за да облекчите симптомите, така че състоянието ви да не се влоши. Започва се от симптомите на ком­пютърната болест:

  • умора и напрежение в очи­те:
  • сухота на очите;
  • зачервяване;
  • чувствителност към свет­лина;
  • замъглено зрение;
  • главоболие, болка в рамене­те, врата или гърба.

РЕДНО Е ДА СЕ ЗАПИТАМЕ ОТ КАКВО НАЙ-ВЕЧЕ СЕ ПРИЧИНЯВА КОМПЮТЪРНИЯТ СИНДРОМ?

От реакцията на очи­те и мозъка към изобра­женията на монитора. За разлика от печатните материали, при които изображенията са плът­ни и с добре дефинирани краища, изображенията на монитора не са със същия контраст и наси­теност. Думите, които са изобразени на мони­тора, са създадени от комбинации на фини точки от светлина (пиксели), които са най-светли в центъра и изсветляват към краищата. Това за­труднява очите при фо­кусиране. Отблясъците от мониторите също са проблем за очите. Затова най-добре е да се слагат специални очила за компю­тър. Повече от 70 на сто от хората, работещи на компютър, са засегнати от т.нар. компютърен синдром в някаква степен. Ако човек усети един или повече от описаните по- горе симптоми, значи той определено е от тези 70 на сто.

ВНИМАНИЕ!

Причините за развитието на тези синдроми могат да бъдат много и затова специалистите предлагат цял арсенал от предпазни мерки срещу досадните и болезнени симптоми. Възникването на проблеми с очите, като умора и из­сушаване, парене и чув­ствителност към светли­на, може да се дължи на недостатъчно количество сълзи, отделяни за окото, прекалено ярка светлина и отражение в монитора, j неправилни настройки на монитора или нужда от очила – за първи път или просто от нови. Това са проблемите, които трябва да се преодолеят и, разби­ра се, не без помощта на лекар. Иначе, дори и с най- добрите очила, зрението ви ще продължи да отслаб­ва до момента когато офталмологът ви каже, че имате мързеливи очи.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

Как да пазиш очите си?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *