Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лятото крие много опасности за диабетика

За да се бори с бо­лестите, организмът произвежда специални хормони, които силно по­вишават съдържанието на захар в кръвта, при което ефективността от инсулина забележимо се понижава. В резултат на това една безобидна лятна простуда може да наложи незабавна меди­цинска помощ.

Случва се да се хра­ните правилно, да си вземате лекарствата, да спазвате режима, а захарта стремително да скача нагоре. След преглед се установява, че причината например е бъбречна инфекция, отстранена бенка или пневмония. Често болес­тта протича в скрита форма, а нейният първи симптом е… хипергликемията!

НАЙ-ТЕЖКО БОЛЕДУВАТ ХОРАТА ОТ I ТИП НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

При тях нивото на захар по време на болест нараства много бързо. За­това веднага повикайте Бърза помощ, ако:

  • лекарствата за понижа­ване на захарта не дават ефект, т.е. нивото на глюкоза не спада под 13 ммол/л;
  • пероралните препарати против диабет не дават дъл­жимия ефект, а съдържанието на захар в кръвта се задържа
  • на 13 ммол/л в продължение на един ден и повече;
  • резултатът от изследване на урината за кетони е повече от 2+;
  • изпитвате постоянна трес­ка, рязко се променя температурата на тялото и се влоша­ва състоянието на здравето ви от 2 и повече дни;
  • постоянно повръщате и имате диария в продължение на 6 часа и повече.

И най-важното: не се страхувайте, че боледу­вате, страхувайте се, ако не се лекувате. ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИТЕ ОТ ГОРЕЩИЯ КЛИМАТ

Високата температу­ра и влажността – ето от това трябва да се пазят хората с хронични забо­лявания и на първо място тези, които страдат от захарен диабет. В горе­щините обезводняването се случва бързо и прак­тически незабелязано, а най-добрият съвет в такава ситуация е да пи­ете колкото може повече течности.

Освен жаркото слън­це, повишеното ниво на глюкоза в кръвта също може да предизвика обез­водняване. Затова когато температурите навън се покачват, е нужно внима­телно да контролирате болестта си.

Пийте колкото може повече вода – това е ос­новната напитка, която ще насити организма ви. Може и сокове, но в ограничени количество. Също и напитки с умерено съдържание на кофеин.

Спортувайте и не се плашете от физическите натоварвания – например походи и екскурзии. Но… само надвечер или рано сутрин, когато не е тол­кова горещо.

Колкото по-висока е температурата навън, толкова по-често измер­вайте нивото на захар в кръвта. В горещините сте предразположени в равна степен както към хипогликемия, така и към хипергликемия.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ Е ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО

Запомнете основните симптоми за топлинно изтощение, които обик­новено се проявяват при диабетиците:

  • припадък и силно главозамайване;
  • повишено отделяне на пот;
  • мускулни спазми;
  • хладна, лепкава кожа;
  • интензивно главоболие;
  • учестено сърцебиене;
  • прилошаване и повръщане.

Ако обезводняването или топлинния удар ви застигнат изведнъж, пър­вото, което трябва да предприемете, е да по­търсите подходящо про­хладно място. След това наситете организма си с течности и веднага потърсете лекар.

НАЙ-ОПАСЕН ПРЕЗ ЛЯТОТО Е ТОПЛИННИЯТ УДАР

Ако сте решили да пре­карате лятната ваканция в чужбина, непременно уточнете при какви усло­вия можете да получите медицинска помощ в слу­чай, че сте диабетик. На вас може да ви потрябва медицинска помощ зад граница, затова трябва да бъдете подготвени. Най-опасното обаче си остава топлинният удар, който по принцип възниква след топлинно изтоще­ние. Проявява се във вид на силно зачервяване на ко­жата, много висока тем­пература, слабо отделяне на пот или въобще никакво изпотяване. Често се съ­провожда със загуба на съзнание и силни гърчове. Всякакво забавяне в та­кава ситуация може да ви коства живота, затова веднага извикайте бърза помощ.

И още: горещото време разваля инсулина, тест-лентичките и другите медикаменти, необходими на болния със захарен ди­абет. За горещото време е най-добре да си имате портативен хладилник и известно количество лед за запас.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

9 фактори, които влияят на действието на инсулина

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лятото крие много опасности за диабетика

  1. Elza каза:

    bih iskala da spodelq 4e tova lqto ot nachaloto piq KOLASTRA i GEL S ALOE VERA I PRASKOVA, PREPORU4ITELEN ZA DIABETICI I SVALIH NIVOTO NA ZAHARTA , OSVEN TOVA ZRENIETO MI ZNACHITELNO SE PODOBRI I SEGA CHETA BEZ OCHILA I SAM MNOGO BLAGODARNA NA FIRMATA , KOQTO PRTOIZVEJDA TEZI PRODUKTI – lr – GERMANIQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *