Прекаляването с бира в жегите съсипва сърцето

  • Хмелът, който се използва в напитката е близък „роднина“ на конопа – суровината, от която приготвят марихуаната и хашиша

  • Поетото от стомаха питие се задържа в кръвоносното русло, като значително увеличава обема на циркулиращата крьв, което натоварва сърцето.

Но това още не е всичко. В крайна сметка, в хмела няма такова високо съдър­жание на наркотични вещества, а и в малки количества те се използват и в медицината. Ко­нопът влиза в състава на много успокоителни и антистресови препарати. Ключовата дума тук е „в малки количества“. Обаче в бирата хмелът е много повече, а положителните ефекти – много по-малко. Особено ако е в добра компания, особено ако е в горещо­то лято и на всичкото отгоре – с мезе било то солена рибка или ядки. Тогава вече бирата се пие не с чаши, а с литри. В такова ко­личество, че на човек не му идва на ум да пийне вода. Знаете ли, че в средновековието са измъчвали затворници с вода, като обикно­вено палачите изливали в устата на жертвата около 4 литра. Не е тайна, че заклетите пиячи на бира могат да изпият същото количество от тази напитка, и то без да се напрягат. Къде отива това огромно количество бира, превишаващо дневната норма за течности? По принцип се усвоява в кръвта, за да може след това чрез бъбреците да се изкара с ури­ната. Но човешките бъбреци не са в състояние бързо да изтласкат тази течност в пикочния мехур. И в крайна сметка поетото от стомаха питие дълго време се задържа в кръвоносното русло, като значително увеличава обема на циркулиращата кръв. И съот­ветно натоварва сърцето.

 

ИМА СИНДРОМ НА БИРЕНОТО СЪРЦЕ

Когато един заклет пияч на бира без бреме попадне на масата за ау­топсия, тогава патолозите поставят своята диагноза „бирено сърце“. В специалната медицинска литература го наричат „биче сърце”, имайки пред­вид, че то е уголемено един  и половина пъти над норма­та. Защото съдовете на сърдечния мускул също не са гумени, не могат да се разтягат докрай, което забележимо влошава кръвоснабдяването.

Възниква исхемична бо­лест на сърцето, а след това и сърдечна недос­татъчност. Точно тук хмелът проявява своя ко­варен ефект. Неговите суб­станции пречат на обра­зуването на азотен окис в организма, а това е мощно средство за разширяване на кръвоносните съдове. Особено сърдечните.

На основата на азотния окис се дължи основното действие на нитратни­те препарати като ни­троглицерина и другите лекарства, приемани при стенокардия. Така че тук можем да говорим за „двоен удар“. Първо, увеличава се натоварването в процеса на изтласкване на кръвта и второ – блокира се защитното разширяване на сърдечните кръвоносни съ­дове. Без да ви плашим, сме длъжни да предупредим, че сърцето на заклетите пи­ячи на бира често не издър­жа такова натоварване…

 

Все още ли искате да пиете? СПРЕТЕ АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.