Ултравиолетовите лъчи защитават от рак на задстомашната жлеза!?

Всички отдавна знаем, че слънчевите лъчи са фактор, повишаващ риска от развитие на рак на кожата.

Но учени от Русия открили, че ултрави­олетовото излъчване не позволява развитието на една друга форма на рака. Изследователите обаче веднага предупреждават, че получените от тях данни по никакъв начин „не реабилитират“ опасното ултравиолетово излъчване и още повече желанието да прекарвате часове наред на плажа или в солариумите. Но съгласно резултатите от техните изследвания редовното въздействие на ултравиолетовите лъчи забележимо понижава риска от развитие на злокачествени тумори на задстомашната жлеза. Сътрудници на Института по проблемите на медицината в Москва проучили историята на заболяването на 700 души с уста­новена диагноза „рак на задстомашната жлеза“ и резултатите от изследването на същия брой здрави хора. Те открили, че живеенето в регионите с високо ниво на слънчево излъчване понижава с цели , 24 % риска от развитие на този вид рак в сравнение с тези, които обитават места с ниско ултравиолетово излъчване. Освен това наличието на повишена чувствителност на кожата към ултравиолетово­то излъчване понижава допълнително риска от рак на задстомашната жлеза, като този показател достига цели 49%. Авторите на изследването пред­полагат, че защитното въздействие на слънчева­та светлина може да е обусловено от повишеното ниво на специфична форма на витамин D в кръвта. Тази специфична форма се образува само в резул­тат на въздействие на ултравиолетовите, лъчи върху кожата и практически не се съдържа никъде другаде – нито във витаминните препарати, нито във всевъзможните хранителни добавки.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *