Некачествените коронки предизвикват инфекция

По принцип никой не може да каже каква е из­ходната причина за разви­тие на пародонтозата. Известни са отделни провокиращи фактори като нарушено кръвооб­ращение, образуване на зъбен камък, неправилна захапка, недостиг на ви­тамини, ендокринни про­блеми, както и болести на стомашно-чревния тракт. А също и ако се лекувате с хормонални препарати. Друг рисков фактор са неправилно поставените пломби. Такива пломби трябва да се премахнат и зъбът да бъде пломбиран от­ново. Некачествените коронки също могат да провокират развитие на тази болест. В начален стадий пародонтозата се лекува сравнително леко. На стадий гингивит или повърхностно възпаление са доста­тъчни ултразвуково почистване и местна противовъзпалителна терапия. Ако вече са се образували гнойни джобове, освен- премах­ване на отлаганията е необходима и санация на джобовете чрез интен­зивно промиване със силно действащи противо­възпалителни средства. Болните обаче търсят помощ, когато джобо­вете-са станали доста дълбоки, а възпалителни­ят процес се е разпрос­транил от венците към близките тъкани. При най-тежката форма на пародонтозата, когато венците силно кървят и често се появява гной с тежък дъх, а зъбите силно се клатят – то­гава вече се изисква не само терапевтично, но и хирургично лечение.


ВНИМАНИЕ!

Лечението на пародонтита се определя от степента на заболяването. При първи стадий, когато подвижността на зъбите е във вестибулоорална посока се препоръчват всички видове масажи на венците, електофореза с новокаин, витамин В и аскорбинова кисе­лина.

В случай на развитие на изразени възпалителни явления на втори стадий е целесъобразно електро­форезата да се извърши с различни лекарствени средства. А при трети стадий, когато зъбите се клатят и по своята ос, тогава се налага да се извадят.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *