ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се справим с парадонтозата?

Здравейте, страдам от леко напреднала форма на пародонтоза. Изправих в консултация в частен кабинет, но су­мата, която е нужна за лечение, ми се вижда голяма. Предложиха ми и оперативно лечение. С него решава ли се напълно проблемът, може ли да се говори за излекуване при това заболяване? Моля ви, ако има някакво лекарство, билки, мазила, пасти или всичко, което може да помогне, напишете го. Ходила съм вече на зъболекар, така че не ме пращайте при него, защото разчитам на вашите съвети.

Лиляна Томова, гр. Гоце Делчев

Пародонтозата е заболяване на опорно-държащия апарат на зъбите. Болестният процес обикновено започва с възпаление на венеца. Той се отлепва от зъбите и се оформят така нарече­ните джобове.

В тях се образуват микроорганиз­ми, зъбен камък, хранителни и кръвни отпадъци. Те инфектират тъканта и поддържат непрекъснато възпали­телен процес. По-късно инфекцията прониква в дълбочина, като засяга костта, която се намира отдолу. По­лучават се костни джобове. Зъбите се оголват, стават чувствителни към температурни и други дразнения. Бо­лният усеща неприятен вкус в устата и има неприятен дъх. Зъбите, изгубили своята опора, започват да се клатят и да падат. Отключващ фактор за бо­лестта са занемарена устна хигиена, неправилно хранене, нездравословен начин на живот, неправилно протезиране на зъбите, работа във вредна среда. Забелязва се и генетична пред­разположеност.

Хора, които много се гневят и не могат да контролират емоциите си, имат сериозни проблеми със зъбите си. Това е така, защото в момент на силен стрес в организма се засилва синтезът на глюкокортикоидите, ко­ито чрез въздействие върху имунната система предизвикват развитието на пародонтит. Профилактиката трябва да започне още в ранна дет­ска възраст. Детето трябва да бъде приучвано от малко да дъвче на двете страни. Усиленото дъвчене на не­преработени, нерафинирани, твърди природни храни (плодове, зеленчуци, ядки и др.) са най-важната предпос­тавка за здрави венци и здрави зъби. То води до самопочистване на зъбите и венечните повърхности, масажира и подобрява кръвоснабдяването им. Обратно, сладкишите, бонбоните, бисквитите, готвената, рафинира­ната и обработена храна съдействат за тяхното отслабване и заболяване. Хубаво е пастите, с които миете зъ­бите си, да съдържат калций и фосфор. Твърдата храна, масажът и билките укрепват венците.

ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

Една супена лъжица зехтин, 1 жълтък и 1 чаена лъжичка пудра захар се смесват и разстилат на марля. С нея се налагат болните места няколко пъти дневно.

Една супена лъжица зехтин, поло­вин супена лъжица сол и половин супена лъжица сода бикарбонат се смесват и се прави масаж на Венците.

Една супена лъжица стрити листа от конски босилек се прибавят към 500 мл отвара от лукови листа и се вари 10 минути. Прецежда се и устата се жабури по-често.

Една супена лъжица ситно наря­зани корени черен оман се заливат с 1 чаена чаша вряла вода и се вари 10 мину­ти. Прецежда се и след като изстине, се жабури.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Как да се справим с парадонтозата?

  1. Pingback: Некачествените коронки предизвикват инфекция | Лекува нет

  2. Pingback: Д-р Цветан Пешев: Инфекцията на зъбите провокира болести на сърцето и бъбреците! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *