Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Води ли везикулитът до безплодие?

Може ли везикулитът да доведе до без­плодие?

Адим – по електронната поща

 

Везикулитът е възпаление на семен­ните мехурчета и често се развива като усложнение на друго инфекциозно-възпалително заболяване, например простатит, уретрит или епидидимит. Не е изключено да възникне и вследствие на общо инфекци­озно заболяване, каквито са грипът, анги­ната, остеомиелитът. Най-често обаче се развива при мъже с хроничен простатит. Инфекцията прониква през задната част на уретрата или простатната жлеза, а също така може да се разнесе по кръвен или лимфен път.

Везикулитът може да бъде остър или хроничен. Клиничната картина на острата форма е сходна с тази на острия проста­тит: висока температура, треска, резки болки в слабините, кръста и задния проход. Може да се съпровожда с учестено урини­ране, болки в момент на еякулация, както и чести и продължителни нощни ерекции.

Значително по-често се среща хроничен везикулит. При него периодично възникват тъпи болки в слабините и задния проход, както и учестено уриниране. Тези симпто­ми се съчетават с промяна в количеството на спермата, понижаване количеството на подвижните сперматозоиди, както и скоростта на тяхното движение. Както споменахме, болните са измъчвани от про­дължителни нощни ерекции, прогресиращо снижаване на оргазма при еякулация, почти до пълното изчезване, ускорена и болезнена еякулация, т.нар. сперматорея и безплодие. Лечението е продължително, преобладават консервативните методи с използване на физиотерапия и антибиотици. В някои случаи се налага отваряне на гнойника или отстраняване на семенното мехурче. Всички рискови фактори, които провокират възникването на простатита, се отнасят и за везикулита: общо преохлаждане на ор­ганизма; често възникване на запек; работа в седнало положение; продължително поло­во въздържание; прекалена полова актив­ност; заседнал начин на живот; хронични възпалителни заболявания; потискане на имунната система.

 

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ЗАБОЛЯВАНЕТО НЕ СЕ ЛЕКУВА

Болните се оплакват от слабост, повишена умора, редовно повишена до 37 градуса температура, болка в слабините, преминаваща към кръста. Тя се засилва при пълен пикочен мехур или при дефекация. Вече споменахме, че еякулацията е болезнена, в спермата се появява кръв. Всички тези про­яви могат да бъдат незначително изразени или въобще да ги няма.

Ако не се лекувате, процесът се обостря – температурата се покачва до 38-39 градуса, рязко се засилват болките, както и другите прояви. Ако и при това състоя­ние не предприемете лечение, може да се развие нагнояване на семенните мехурчета и тук вече може да помогне единствено операцията. В противен случай хронично­то възпапение на семенните мехурчета се разпространява върху тестисите, предиз­виква двустранен хроничен епидидимит, което се усложнява с т.нар. обтурационна форма на безплодие.

 

ВПРОЧЕМ!

Не се бавете с изследванията, както и с лечението. То се провежда в бол­ница, прилага се антибактериална терапия, меки слабителни средства и ректални средства с анестетици. Ако възпа­лението не е остро, а хронично, се извъ­ршват физиотерапевтични процедури, масаж на семенните мехурчета, горещи микроклизми. При нагнояване – операция. Както при всяко заболяване и тук най-важна е профилактиката, която се състои в леку­ване на основното заболяване и отстраня­ване на рисковите фактори.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *