Терапията с музика – верният тон против болката

Музиката подобрява настроението и ни успокоява. Тя вече се използва и за лечение на някои заболявания.

Край на страховете и депресията

В мозъка музиката се възпри­ема на много места, не само в една област. Звуковете карат цяла мрежа от нервни клетки да зазвъни, така да се каже. Те действат в главния мо­зък, центъра на осъзнатите възприятия и спомените, в малкия мозък, управляващ движенията и равновесието, и в лимбичната система – цен­търа на чувствата.

Големият брой области в мо­зъка, на които тя въздейст­ва, обяснява защо, когато слушаме музика, изпадаме в нещо като транс, своеобраз­на медитация, при която не мислим за нищо друго и при която не усещаме така силно болките.

Изследвания показват, че па­циенти със силни болки взи­мат по-малко болкоуспокояващи, ако слушат музика. Музиката помага и при ле­чение на депресия, защото премахва страховете и ни кара да се отпуснем.Каква трябва да бъде музиката? При избо­ра й е важно какво ние оби­чаме да слушаме, защото за да се отпуснем, трябва да се чувстваме добре. Трябва да се ориентираме по собствените си предпочитания.

Някои лекари пускат любимата музика на пациенти по време на операция. Причината: всеки втори пациент се нуждае от по- малко успокоителни, ако е под въздействието на музика. При някои манипулации музиката може да замести болкоуспокояващите. Доказано е, че под звуците на любимата музика организмът отделя по- малко хормони на стреса и това е причината за пониженото усе­щане на болката.

Все повече изследователи при­емат, че не толкова мелодията, колкото ритъмът премахва стреса. Музикалният ритъм по­мага на биоритъма. Например музиката сваля кръвното наля­гане и пулса, а при епилептици нормализира електрическите вълни в мозъка. При пациенти с Паркинсон, които имат трудности с ходенето, се наблюдава по-лесно ходене в такта на музиката. Японски изследвания доказват, че при хора­та, които свирят заедно в група, се повишава нивото на хормона на щастието.

Свиренето на инструмент покачва самочувствието

Помага и при главоболие и други хронични болки, подсилва ефекта от лечението при де­пресия и страхова невроза. Терапията с музикален инструмент е ефикасна и при пациенти, претърпели мозъчен удар – барабаните например ги учат да координират движенията си след парализа. Според едно из­следване терапията с музика действа по-добре от лечебната гимнастика и другите методи на рехабилитация. При тинитус – досадния шум в ушите— специална терапия с музика помага срещу натрапчивите звуци в главата.

Пеенето – фитнес за тялото и душата

Пеенето действа като джогинга – тренира сърце то и стимулира кръвообращението. При пеене дишането става по-равномерно и дълбоко, ак­тивира се приемането на кислород. Намалява отделянето на стрес хормоните адреналин и кортизол, повишава се количеството мелатонин, който влияе добре на съня. Пеенето е благотворно и за имунната система – покачва количеството на имуноглобулин А в слюнката. А той предпазва дихателните пътища от инфекции. При едно изследване на певици и певци се оказва, че те са по-големи оптимисти, по-рядко страдат от депресия и по-добре се справят с проблемите и конфликтите. Пеенето освен това помага и при тежки смущения в го­вора. Пациенти след мозъчен удар, които имат нарушен говорен център в мозъка, се лекуват с пеене. Говорът и пеенето се контролират от различни области в мозъка и очевидно облас­тта на пеенето поема функцията на нарушения говорен център.

Музикална домашна аптечка

При проблеми със съня –  спокойна музика с около 60 удара в минута.

При стрес – седнете удобно, дишайте спо­койно и дълбоко, вслушвайте се в дишането си. При издишване тихо напявайте. Свийте устни, усетете вибрациите. Вдишайте шумно през носа. След 5 минути започнете да дишате нормално.

При честа хрема – при слаба имунна систе­ма пейте няколко минути. Не потискайте гнева си, натрупаният гняв вреди на отбра­нителните ни сили.

При лошо настроение  – ще го победите с пе­сен. При пеене лицевите мускули се свиват като при усмивка. Мозъкът ни и при двата случая превключва на добро настроение.

 

 

 

Здраво тяло означава здрав ум

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *