Здраво тяло означава здрав ум

Само до преди няколко години учените смятаха, че мозъкът достига до едно ниво, при което спира вече да произвежда нови невронни връзки, което означава, че паметта постепенно започва да отслабва. Този процес се приема за нормален и се смята, че се случва с напредването на възрастта. Последните проучвания сочат, че този процес може да се забави.

Ето какво трябва да направите за да забавите този процес:

Първото нещо е да започнете да правите повече физически упражнения. Здраво тяло наистина означава здрав ум. През последното десетилетие стана ясно, че редовните упражнения влияят благоприятно върху функциите на мозъка. Упражненията стимулират мощността на мозъка, като стимулират образуването на нови мозъчни клетки и освен това те укрепват връзките между тези клетки. Учените са установили, че областите на мозъка, които се стимулират чрез физически упражнения са свързани с паметта и учението. Установено е, че физическата активност може да помогне дори за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Няколко изследвания са потвърдили, че редовната физическа активност намалява риска от когнитивен упадък и деменция в напреднала възраст.

На следващо място стои постоянното развитие на мозъка чрез учение. Трябва постоянно да се учим. Изследователите вярват, че интелектуалната дейност играе невропротективна роля срещу деменцията. Някои проучвания показват, че колкото по-ниско е нивото на образование толкова е по-вероятно да има когнитивен упадък в по-късен етап от живота. Ако обаче не спирате да продължавате да учите, то тогава мозъкът ви няма да спре да расте. Последните проучвания показват, че ако обучението продължи то подобрява паметта и спомага за оцеляването на новите мозъчни клетки.

Освен тези две важни неща, които трябва да спазвате за да е мозъкът ви на ниво може също така да:

  • Да се научите да свирите на някакъв музикален инструмент.
  • Да си смените работата и да започнете нова.
  • Да започнете да се занимавате с някакво хоби.
  • Да се информирате постоянно за това какво се случва в света.
  • Да започнете изучаването на чужди езици. След последните проучвания се знае, че знаенето на повече от един език забавя стареенето на мозъчните клетки.
  • Пътувайте.
  • Решавайте кръстословици, ребуси и др.

Учените вярват, че ако хората са подложени на хроничен стрес са по-склонни да имат повишени нива на кортизол. Това е хормон произвеждан от надбъбречните жлези и отговорен за стреса, а високите нива на кортизол са опасни за мозъка. Така, че избягвайте стресовите ситуации, защото те неимоверно вредят на мозъчната ви дейност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Здраво тяло означава здрав ум

  1. Pingback: 6 изненадващи суперхрани | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *