Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Топлото време размножава опасни бактерии

През лятото трябва да бъдем много по-внимателни към онова, което консумираме

Тук няма разлика дали става въпрос за храна или напитка, тъй като горещото време се отразява по еднакъв начин и на двете.

Топлото време размножава опасни бактерии
Топлото време размножава опасни бактерии

Специалистите обръщат особено внимание на този проблем. „Когато храната се остави няколко часа на висока стайна температура, микробите в нея се намножават и отделят токсини, които, приети от човека, предизвикват токсикоинфекция, т.е. хранително отравяне“ – обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Хранителните отравяния се причиняват от различни микроби, които преминават в храната също по различни пътища. Например стафилококите, които се откриват у голяма част от хората, попадат най-често в продуктите и ястията от раничка по ръката на работещия в кухнята, дава пример микробиологът. Рискови за стафилококова токсикоинфекция са главно храните от животински произход – месото, млякото, яйцата. Същият вид продукти могат да съдържат и салмонели, ако са получени от животно, заразено с тези бактерии.

Бацилус цереус пък се пренася от пръстта – върху ориза, картофите, царевицата… В храните може да има още Ешерихия коли, клостридии и други бактерии. Всички те отделят токсини и ако се размножат, могат да причинят хранително отравяне.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *