Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои лекарства са нeсъвместими с излагането на слънце?

  • Понякога след приемането на определени! медикаменти кожата и ултравиолетовите лъчи стават сложни и опасни процеси

Не само лекарствата могат да провокират токсични и алергични реакции към ултравиолетовите лъчи, но и компонентите на парфюмите, антибактериалния сапун и дезодорантите. Затова се въздържайте от тях, когато възнамерявате да ходите на плаж. И още: цитрусо­вите плодове ястията с пресен магданоз и целина също могат да се окажат причина за подобна реакция. В техния сок се съдържат вещества, които могат да предизвикат слънчева алергия.

Здравейте! Миналата година през летния от­пуск на морето получих някакъв ужасен обрив само след половин час на плажа. Лекарите казаха, че това вероятно се дължи на ле­карствена алергия. Аз пия хапчета за високо кръвно. Моля да посочите кои точно лекарства могат да предиз­викат подобна реакция?

Величка Николова – Пловдив

 

Хората, които са с по- тъмна кожа, е достатъчно да лежат на плажа не по­вече от час ще получат желания тен. Но ако някой приема някакви лекарства, този период значително се съкращава – не само ще по­лучи желания тен, но някои места по тялото буквално ще „изгорят“ само за 20- 30 минути. Причината за такава повишена чувствителност е въздействи­ето на ултравиолетовите лъчи е сложна реакция, ко­ято протича в организма след прием на медикамен­ти. Влизащите в състава на препаратите химически вещества правят кожните клетки по-чувствителни към слънчевата светлина. В резултат на това тъ­канта се уврежда – появява се сърбеж, зачервяване, могат да се образуват и мехури. Също така не е из­ключено да се появят тъм­ни пигментни петна по кожата, и то болезнени. По принцип хората не свърз­ват тези реакции с приема на лекарства, приемат го за обичайното слънчево изгаряне. В крайна смет­ка обаче става дума за токсичното въздействие, което е оказало съчета­ването на медикаменти­те!

 

БОЛЕЗНЕНА РЕАКЦИЯ ПО КОЖАТА СЕ ПОЯВЯВА СЛЕД ПРИЕМА НА:

  • Антибиотици от гру­пата на тетрациклините, хинолините и флуорхинолините.
  • Някои обезболяващи средства като диклофенак например. Освен всичко друго, винаги искайте ин­струкцията в аптеката, за да проверите активно действащото вещество, защото някои от тези препарати са с различни наименования.
  • Диуретични препара­ти на основата на фуросемида и хидрохлорртиазида.
  • Лекарства против аритмия, чието действа­що вещество е амиодарон или дизопирамид.
  • Много от антидепресантите, особено ако в състава им влиза екс­тракт от жълт кантари­он.

 

КОГА СЕ СТИГА ДО Т.НАР. ФОТОАЛЕРГИЯ ?

В този случай веще­ството, натрупано в клет­ките, променя своя състав под въздействието на ул­травиолетовото излъч­ване. В резултат на това в организма се появяват компоненти, които дейст­ват неблагоприятно върху имунитета, провокирайки алергична реакция. Нейните прояви не приличат на слънчевото изгаряне, но кожата пак може да сърби .и да се покрие с обрив. Това се случва по-рядко от токсичното въздействие не при всички хора, които приемат едно или друго лекарство, възниква реак­ция. За съжаление, това се случва само на тези, кои­то нямат късмет. Може и да сте от групата на късметлиите, но няма да е излишно да запомните кои лекарства водят до появяване на реакция:

  • средства от група­та на сулфаниламидите;
  • хормоналните орални контрацептиви;
  • мехлеми на основа­та на катрана;
  • масло от бергамот, лавандула и евкалипт.

Забранено е остава­нето по-дълго време на слънце, ако приемате та­кива средства. Не бива да използвате и защитни средства с по-висок защи­тен фактор от този, с който сте свикнали. Ако се появи реакция, забравете за плажа или откажете ле­карствата. Или се консул­тирайте с дерматолог, За да ви определи правилното лечение.

 

ВНИМАНИЕ!

Ако приемате някои от тези лекарства, забравете за плажа. Ако не можете да устоите, прикри­вайте тялото си с тънки памучни дрехи и непре­менно си нанасяйте слънцезащитен крем с фактор не по-нисък от 40. Правете го и тогава, когато излизате на улицата, макар и за кратко. Не се подлагайте из­лишно на риск – подобни проблеми възникват при всич­ки, които приемат такива препарати. Изключения няма!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *