Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е опасна белодробната емболия?

  • При нея смъртта настъпва за броени секунди?

Обикновено първият симп­том на белодробната емболия е затрудненото дишане, което може да бъде съпроводено от болки в гърдите. Наблюдават се също така ускорен пулс, мокра кашлица, леко повишаване на температурата и събиране на течност в белите дробове. По- редки симптоми са кашлянето с изплюване на кръв и отоците на долните крайници. При наличие на по-голям ембол е възможно леко посиняване на кожата, изпъкване на вените по шията, световъртеж и обща слабост. Факторите, които пови­шават риска от възникване на белодробна емболия, са следните:

  • Продължителна неподвиж­ност – например при тежко болни хора и приковани към легло.
  • Белодробни заболявания (белодробен емфизем, хро­ничен бронхит и др.)
  • Застойна сърдечна недос­татъчност и тромбофлебит
  • Сърповидноклетъчна ане­мия, варикозно разширени вени и бременност,
  • Фрактура или операция на долен крайник.
  • Изгаряния, затлъстяване, рак.
  • Продължителна употреба на някои видове орални контрацептиви.
  • Диагностиката на белодроб­ната емболия е свързана със снемане на семейна анамнеза, провеждане на обстоен физиче­ски преглед и назначаване на необходимите изследвания.

 

Белодробната емболия е внезапно запушване на белодробната артерия с пренесен по кръвния поток тромб. В някои случаи заболяването води до локална деструкция на белодробната тъкан и тогава се случва така нареченият белодробен инфаркт. Това значи, че тромбът е нарушил нормалното кръвоснабдяване на белите дробове. Обикновено това се получава, когато тромби, пренесени от долните крайници, стигнат до белия дроб. По-рядко тези тромби са от таза, бъбреците, черния дроб и сърцето. Когато тромбът е голям и предизвика пълно блокиране на главната белодробна артерия, се s стига до мигновен летален изход. Частичната емболия обаче предизвиква симптоми, които варират в зависимост от размера, броя и местоположението на емболите.

Лечението на белодроб­ната емболия е насочено към временното поддържане на сърдечносъдовата и дихателна­та функция (докато се разтвори емболът, предизвикал запушва­нето на белодробната артерия) и към предотвратяването на повторна емболия. Повечето емболи се разтварят за 10-14 часа. При необходимост се прилага кислородна терапия и се назначават антикоагуланти, за да се предотврати формира­нето на нови тромби. На паци­ентите с масивна белодробна емболия, намиращи се в шоково състояние, често се предписват специфични лекарствени сред­ства. На пациентите с ниско кръвно налягане, предизвика­но от белодробната емболия, се предписват препарати за повишаване на налягането и стесняване на кръвоносните съ­дове. При бактериална емболия е необходимо да се определи причинителят на инфекцията, а след това да се назначи лече­ние с антибиотици.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *