Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се предпазим от белодробна емболия ?

Моята майка е на 66 години и страда от множество заболявания, сред които – разширени вени, високо кръвно налягане, вследствие на което има разширено сърце. Преди месец получи внезапно задух и лежа около месец в болница. Лекарите ни обясниха, че това се дължи на тромб, попаднал в белите дробове. Може ли и как да се предпазим от повторна поява на тази болест?

Гергана Пенчева, Пловдив

 Уважаема госпожо, предотвратяването на рецидиви, т.е на потворна изява на белодробния емболизъм е комплексен проблем и едва ли ще мога да дам в рамките на една статия отговори на всички въпроси. Известно е, че тромбът, който се “загнездва” в белодробната артерия може да произхожда от: Първо – вените на краката или от дълбоките вени в тазовата област и второ – да се е образувал в самата белодробна артерия.

Логично възниква въпросът при какви условия се получава този тромб. Първото и най-важно условие е да има промени в самите вени (било то по краката или в малкия таз). Обикновено разширените вени при болшинството хора се диагностицират когато се възпалят и това е второто изключително важно условие за образуване на тромб. Ето защо възпалението на вените или т.нар. “флебит” или “тромбофлебит” съвсем не е безобидно заболяване. Възпалението във вената, плюс факта, че тя вече е разширена кара кръвта, преминаваща през нея да забави своя ход. При най-тежко увредения участък от стената на вената започва постепенно да се образуба тромбът, който може да достигне до много големи размери. Самото наличие на тромб във вената не е гаранция, че той ще се откъсне и ще се превърне в “ембол” ( оттам произхожда и думата емболизъм). Емболът свободно може да се придвижи до кръвоносен съд с определена ширина, и да го запуши, причинявайки различно по обем разстройство на кръвообръщението в даден орган или пък в целия организъм.

Тоест, както вече стана ясно от особена важност е да се лекуват факторите, водещи до появата на тромб във вените. От друга страна трябва да се лекуват разширените вени, дори и да не са възпалени, а от трета – при налично възпаление да се вземат възможно най-бързи и адекватни мерки.

При разширени вени, които не са възпалени би трябвало да се залага както на специфично лекарствено лечение за повишаване тонуса им, така и на някои важни правила като: краката да се мият със студена вода; да се избягва дълго време стоене прав или седнал със свити крака; да се ходи повече пеша; да се носят специални чорапи, (упражняващи натиск върху вените) когато местоположението им позволява това.

Но как, да разпознаем при налични разширени вени дали се касае за възпаление? Обикновено кракът става болезнен и оточен, пациентът има чувство, че кракът му започва да “тежи”, кожата в зоната на възпаление се зачервява, затруднява се ходенето. Появата на тези симптоми трябва да накара съответния човек много бързо да се обърне към лекар, за да може да се предприеме активно лечение.

Разбира се, когато белодробният тромбоемболизъм, какъвто е преживяла вашата майка е вече факт не може просто да се разчита на профилактичните средства. Обикновено при такива на хората се дават лекарства, които намалят свойството на кръвта да се съсирва и по този начин предпазват от нов рецидив на заболяването. Тези лекарства трябва да се назначават САМО от лекар с опит, и непременно систематично да се проследява кръвосъсирването с цел подбиране на най-добрата доза от лекарството.

В съвременната медицинска практика, разбира се, има и многообразни хирургически методи за лечение, но уви, те са по силите на високо подготвени медицински екипи, каквито у нас има само в някои от големите болници.

Д-р Николай Кичуков е кардиолог, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница. Читателите на Lekuva.net при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или на 088/8762634, е-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как да се предпазим от белодробна емболия ?

  1. Pingback: Защо е опасна белодробната емболия? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *