Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се различава счупването от навехнатото?

  • При навяхване никога не се променят дължината и формата на крайника, само се разместват ставите

И счупването, u навяхването се случват при травма, а основните симптоми обикновено са оток, рязка болка, наруша­ване функцията на крайника. Точната диагноза ще поста­ви травматолог, към който е нужно да се обърнете за оказване на медицинска помощ.

При счупен крак напри­мер той се изкривява неес­тествено. Характерна е болезненост в предполага­емата зона на счупването и тази болка значително се увеличава, ако човек се опита да повдигне травмирания крак. Болката се засилва и при притискане върху това място. Човекът изгубва способността да се опре на счупения крак и ако се опита да направи крачка, възниква нетърпима болка. Засегнатото място отича и се появява хематом. При счупване се нарушава целостта на костта. При навяхване се спуква став­ната капсула и се скъсват връзките. Това може да доведе до разтежение и промяна на съотношението между ставните повърх­ности. Така се блокират движенията в травмираното място. А при счупване нарушеното място става подвижно. Когато травма­та е открита, отломки от костта могат да се видят през наранената кожа. На мястото възникват силен оток и хематом. След вре­ме, те се разпростират по цялата повърхност на крайника. Дори и при леко почукване травмираният човек изпитва рязка болка. При навяхване се появява характерна болка в става­та, формата й се променя и възниква силен оток. Това се усеща при опипване. Най- явната отличителна черта между счупването и навяхва­нето е тази, че при навях­ване никога не се променят дължината и формата на крайника, размества се само ставата. При счупване чес­то се променят дължината и формата на крайника, особено ако се размесят и разминат отделните части на костта. При навяхване отокът е разпростира върху цялата травмирана става, а при счупване оток се проявява непосредствено над участъка на травмата и след време се разпростира върху цялата става.

ВНИМАНИЕ!

Счупването и навяхването са сериозни травми. Не опитвайте сами да „изправите“ увредения крайник. Закарайте пострадалия до най-близкото медицинско заведение, без да бързате. Само травматологът може да постави точната диагноза. Във всички случаи рентгенът ще покаже дали става дума за счупване или за навяхване. Следва поставяне на гипс или твърда превръзка. Ако става дума за тежко счуп­ване, се стига и до операция.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *