Някои вируси причиняват рак!

  • Те се предават при сексуален или битов контакт

Здравейте! В интернет наскоро прочетох, че чо­век може да се зарази дори и от рак. Нима това е истина? Как да се предпазим?

Дорис – по електронната поща

 

Ще започнем с папиломния човешки вирус, който е свързан с разви­тието на рака на шийка­та на матката. По някои данни този вирус може да провокира също така рак на устата на гръкляна. Най-често се предава чрез интимни контакти. Но при наличие на малки ранички и драскотини по кожата е възможно за­разяване и по битов път. При малко заразени обаче се развива предрак и рак на матката.

Как да не се стигне до там?

На първо място е интимната хигиена, т.е. избягвайте безраз­борния секс и многото партньори. Разбира се, не забравяйте защитните средства против поло­ви инфекции. Младите жени и девойките могат и трябва да се ваксинират срещу папиломния човеш­ки вирус.

ХЕПАТИТ В И С СА ПРИЧИНА ЗА 80 НА СТО ОТ СЛУЧАИТЕ НА ТУМОРИ В ЧЕРНИЯ ДРОБ

В развитите страни инфекцията се разпрос­транява основно сред въз­растните, а основните пътища на заразяване са чрез кръвта и интимните контакти. Тези вируси могат да се предадат и на новороденото по време на бременност и раждане. Проникналият в органи­зма хепатитен вирус ряд­ко се държи пасивно.

Известно време след това предизвиква разви­тие на хепатит, а после и на цироза на черния дроб. Достатъчно е из­следване на венозна кръв, за да се открие вирусът? Най-ефективен начин за предотвратяване на тези проблеми е ваксината. За хепатит В вече има такава, за хепатит С все още няма, но учените продължават да търсят начини за нейното полу­чаване. А за да избегнете, проблемите, сведете до минимум хирургичните намеси и травмиращи- те процедури. Особено когато става въпрос за козметичните салони и клиники със съмнителна репутация.

ВИРУСЪТ НА ЕПЩАЙН-БАР МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ЛИМФОМ

Той се предава със слюнката и го има прак­тически при всички хора. Заразяването обикновено се случва в ранното дет­ство, но не се съпровожда с никакви прояви. Механи­змът за развитие на рак при такава-инфекция е много слабо проучен все още. Една от основните причини за развитие на тумор при този вирус е отслабналият имунитет“. Затова в този случай е важно да се следи състо­янието на здравето като цяло и имунната система. Хроничната инфекция се лекува много трудно, за­щото против нея все още не съществуват „прицел­ни“ лекарства. Затова наблягайте на рационална диета, физически упраж­нения и физиотерапия. Помагат и имуномодулаторите.

Един много рядък ви­рус, който се предава от човек на човека при прели­ване на кръв, при интимен контакт и кърмене, е виру­сът на левкозата, който предизвиква рак на кръв­та. Затова избягвайте тясно общуване с болни хора. Често наркоманите и ХИВ-инфектираните носят този вирус в себе си. Ако някой от вашето обкръжение е болен, за да не сe разпространи ин­фекцията по-нататък, е необходимо да се изследва цялото семейство.

ОТКРИТ Е ВИРУС, ПРОВОКИРАЩ ТУМОР НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

През 2003 г. австра­лийски учени открили, че е възможна връзка меж­ду вирус при мишките и рак на гърдата при жени­те. Това откритие има следното обяснение: в различните части на Зе­мята заболеваемостта от този коварен рак е много различна. Така на­пример той бил открит в тъканите на засегнати от рак млечни жлези при 30-40 на сто от жените в Северна Америка, Евро­па и Австралия. Докато в Япония били заразени 12%, а във Виетнам – само един. За съжаление на този етап не съществува достъпна диагностика на този вирус. Затова не пренебрегвайте про­филактиката на рака на гърдата. Всички знаят за какво става въпрос – редовно се подлагайте на мамография и ултразвук и навреме лекувайте гинекологичните си болести.

МИОМАТА НА МАТКАТА ВЕЧЕ НЕ СЕ СМЯТА ЗА ТУМОР

И още: хормоните не са виновни за образуване на миомните възли. Кол­кото и да не ви се вярва, рисков фактор тук са мно­жеството менструации, които получава жената през живота си.

Защото жените в ми­налото са раждали много деца и не са преживява­ли толкова много мен­струации. Естествено, сега животът е друг, но жената трябва да роди поне три деца. Ражда­нето и по-продължител­ното кърмене са най-до­брата профилактика на женските гинекологични проблеми. Ако нямате та­кава възможност, рискът от развитие на миома може да се понижи чрез хормонални препарати. През последните години лекарите започнаха все по-често да предписват тези средства за профилакгпика и лечение именно на миомата. По време натехния прием се преустановяват цикличните процеси, овулацията се прекратява също. Т.е. opганизмът не е подготвен за зачеване всеки месец, както е дадено от приро­дата. Продължителният прием на хормоналните средства действително понижава вероятността от развитие на миома. Това е Потвърдено и от Световната здравна ор­ганизация. Освен това тези лекарства не само действат профилактич­но, те забавят растежа на вече появилите се миомни възли с размер до 2-3 сантиметра. Затова при откриване на мал­ки миомни възли веднага назначават комбинирани контрацептиви, които съ­държат основно хормони. Разбира се, само в случай, че жената не планира бре­менност.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *