ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо се влошава хъркането?

Съпругът ми хърка толкова силно, че не ма­жем да спим в една стая. Искам да знам дали има някаква разумна причина за този проблем, защото лекарите само вдигат рамене и нищо не могат да направят.

Светла Златанова – Видин

 

Затрудненото носно дишане е най-честата при­чина за хъркането. При сън и при будно състояние нормалното дишане на хората е през носа. При определени заболявания на носа дишането се затруд­нява – деформирана носна преграда, хипертрофия на носните раковини, полипи в носа, алергичен риносинузит, тумори в носа. Тогава пациентите започват да дишат основно през ус­тата. Има и деца, които хъркат. Най- честата причина е увеличе­ната назофарингеална тонзила, т . н а р . трета сливица. По време на сън при дишане през устата се създава отри­цателно наляга­не зад увулата (мъ­жеца) и мекото небце. Отрицателното налягане усилва вибрациите на небцето, които пораждат звук, който наричаме хър­кане. Мъжете са по-често засегнатият пол, но има и жени, които хъркат. Осно­вен фактор при хъркането им е намаляване тонуса на мускулатурата на мекото небце и фаринкса, които са неизбежно последствие от напредването на възрас­тта – при повечето хора хъркането се появява след четиридесетте години. Важни фактори са наднор­меното тегло, големите небни тонзили (сливиците), уголемена увула, голям език или деформации на челю­стите.

 

ВНИМАНИЕ!

Преяждането вечер, прекалената упо­треба на алкохол и никотин влошават състоянието, физическата и психическа преумора също оказват влияние върху силата на хъркане. Важно е да се знае, че хъркането е само симптом със социално значение – за партньора и съседите, но не е състояние, за­страшаващо живота.

В някои случаи обаче хъркането е един от при­знаците на сериозно заболяване – синдром на обструктивната сънна апнея. Това състояние се характеризира с алнеични паузи – пациентът за секунди спира да диша (хърка). Това се повтаря многократно за един час по време на сън, осо­бено нощем. Синдромът на обструктивна сънна апнея е застрашаващо живота състояние и на­лага сериозно изследване (полисомнография) и лечение от група специалисти.

 

Ако страдате от проблеми със съня и имате болки в гърба, раменете и врата – възглавницата BIOMAGNETIC POWER Е ВАШЕТО РЕШЕНИЕ! Поръчайте тук и вижте повече информация на www.facebook.com/Биомагнитна възглавница

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *