Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трябва ли да бъдат оперирани фибромите на матката?

Те са сред най-често срещаните доброкачествени образувания – след 50-годишна възраст повече от половината от жените са засегнати от този проблем. Хирургията не е единственият начин за преодоляването му.

Въпреки че обикновено предиз­виква безпокойство, маточният фибром не е злокачествен. Той се формира от една единствена мус­кулна клетка на матката, която се развива анормално. Причините са неизвестни, но обикновено появата на фиброми се свързва с хормонален дисбаланс – недостиг на прогестерон и в следствие на това наличие на хиперестрогения. В матката може да се образуват един или няколко фиброма, а размерът им варира от няколко милиметра до десетина сантиметра.

В половината от случаите те не предизвикват никакви симптоми. Проблем представляват тези от тях, които водят до болки, неприятни усещания при ури­ниране, тежест в долната част на корема, евентуално безпло­дие или някои усложнения. През менопаузата фибромите намаляват по размер или на­пълно изчезват.

Медицината трети­ра тези образувания според възрастта на жената и желанието й да има деца, както и в зависимост от разполо­жението, броя и разме­ра им.

Понякога приемът на прогестатив от 10-ия до 20-ия ден на цикъла е достатъчен, за да заглъхнат симптоми като кър­венето например. Този хормон намалява дебелината на ма­точната лигавица и така спира растежа на фибромите. Почти няма лекарства обаче, които да са ефикасни срещу болките и тежестта в корема, освен тези, предизвикващи изкуствена временна менопауза. Те могат да бъдат приемани най-много в продължение на 3 месеца, за да бъдат избегнати вторичните ефекти на менопа­узата. По време на лечението размерът на фиброма може да намалее с 30-40%, но след спирането на лекарствата той отново нараства.

Когато лекарствата не помагат, може да се помисли за хирургическа интервенция.

При жените под 40 годи­ни, които желаят да забреме­неят, се предпочита щадящия хирургически метод миомектомия. Той се прилага при пълна упойка и чрез разрез на корема.

Фибромите, които са с раз­мер под 4 см, се премахват чрез хистероскопия – бла­годарение на оптична нишка, свързана с камера, се оглежда маточната кухина и се пре­махват образуванията, без да се прави разрез. Тази проце­дура се прави амбулаторно и пациентката си тръгва още същия ден.

При пo-възрастни жени, които не искат повече деца и имат големи фиброми, се прави хистеректомия – премахване на матката. Тази интервенция спасява от ре­цидиви, но е по-неприемлива за жените в психологически план. Възможно е след опе­рацията да се появят умора и евентуални инфекции, но тези последствия са все по- добре овладявани от лекарите. Разбира се, налага се престой в болница и няколко седмици почивка за възстановяване на организма.

Съществуват и ал­тернативни хиругични методи с доказана ефикасност.

Емболизацията на ма­точните артерии е бърз начин за справяне с фиброми­те с траен ефект. Той прекъсва подхранването на фибромите чрез запушване на артерии­те, които ги кръвоснабдяват. Така фибромите се свиват и това слага край на симптоми­те. Пациентката остава един- два дни в болницата и може да продължи професионалната си дейност седмица по-късно. Ефикасността на тази техника все още не е доказана при по- млади жени, които възнаме­ряват да имат деца.

Силно концентриран на­сочен ултразвук може да се използва, когато фибромите са не повече от три на брой, имат среден размер и са дос­тъпни за манипулации. Лека­рят контролира чрез магнитен резонанс „изгарянето“ на об­разуванията чрез фокусиране

на ултразвуковите вълни. Пациентките се прибират вкъщи още същия ден и са напълно работоспособни след два-три дни. Фибромите изчезват или намаляват значително, но ако не са напълно унищожени, мо­гат отново да се разраснат. Методът с ултразвук е все още на експериментален етап в някои европейски страни.

Лидия, 50 г.: Преди три години приемах хормонални лекарства и имах силни кръвотечения. Моят ги­неколог ми направи ехография и предложи хистеректомия. По-щадящите хирургични методи се оказаха неприло­жими В моя случай, защото имах многобройни фибромите разположени по периферията на матката. Премахването им един по един съдържаше риск отново да се появят. Не желаех да имам повече деца и приех предложението, без да го преживявам тежко. Казах си, че така поне със сигурност ще избегна рака на матката. Исках да приключа с неприятните и тревожни кръвотечения. Всичко мина добре, но след операцията в продължение на два дни имах болки. Наложи се да ми сложат катетър, защото пикочният ми мехур не функ­ционираше както трябва. Вследствие на това се получи стафилококова инфекция. Цяла година мина, преди да се излекувам от няколко последо­вателни инфекции на пикоч­ните пътища. Все още имам често желание за уриниране и няма да мине без нова интер­венция, за да се освободя от този проблем, но кръвотече­нията и болките вече са само неприятен спомен.“

 

Ивелина,47 г.:На 43 години започнах да имам все по-обилни менструации, които траеха по три седмици. След като изминаха 6 месеца с такива пробле­ми, отидох на консултация с гинеколог, който ми каза, че имам фибром. Ехографията доказа това. Предложиха ми два начина за премахва­нето му – хистеректомия или емболизация. За мен беше важно да имам избор, защото, въпре­ки че не исках да имам повече деца, не желаех да ми премахнат матката. Емболизацията ми се стори по-сигурна технически и с много по-леки последствия. Всичко продължи час и полови­на, артерията, която подхранваше фиброма, бе запушена. Не усетих нищо, защото по време на операцията и след това бях под въздействи­ето на морфин. Напуснах болницата на другия ден, след което имах две седмици отпуск по болест. Бързо се почувствах по-добре. След по­степенно намаляване фибромът беше напълно изчезнал 18 месеца след интервенцията.“

сп. „Здравен журнал”

 

 

Какво да сторим при наличие на фиброми

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *