ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е абдоминална хистеректомия?

Абдоминалната хистеректомия е операция за отстраняване на матката, която се прави чрез разрез в корема. Хистеректомията е възможност за лечение на редица заболявания, засягащи репродуктивната система на жената, както и:

  • Нередовно или тежко менструално кървене, но само, ако друго лечение не е било ефективно.
  • Ендометриоза.
  • Пролапс.
  • Рак на матката, яйчниците или шийката на матката.
  • Фиброми, които са много разширени.

Има три видса хистеректомия.

  • Обща хистеректомия – при която са отстранени шийката на матката и матката.
  • Междинна хистеректомия – при нея се отстранява матката, а шийката на матката е на мястото си.
  • Радикална хистеректомия – при нея се отстранява матката, шийката на матката, околните тъкани и част от вагината.

Хикстеректомия обикновенно се препоръчва само, ако няма друга алтернатива за лечение. Зяа да ви бъде направена хистеректомия вие трябва да се посъветвате с вашия лекуващ лекар как точно да се подготвите за това. Например, ако пушите то тогава трябва веднага да спрете с цигарите, тъй като пушенето увеличава риска от появата на различни инфекции по раната, а това може да забави възстановяването ви. Обикновенно хистеректомията се извършва под обща анестези, така че сигурно ще бъдете помолени да не използвате никаква храна преди операцията. Лекарят е този, които ще трябва да ви изясни какви ще са последиците от хистеректомията за вас.. Този вид операция трае около час. Сле дкато операцията е приключила ще се наложи да си почивате докато упойката премине. Може да се наложи и да приемете някакви обезболяващи, ако имате нужда. Обичайно е след такава операция да чувствате дискомфорт при уриниране. Този дискомфорт е временен, но ако продължи то тогава трябва да се обърнете към лекар за да ви се поставии катетър за около 2-4 дни.

Възстановяването отнема около 4 -12 седмици, и ако през това време имате нужда от болкоуспокояващи може да вземате парацетамол или ибупрофен. Може да се посъветвате с физиотерапевт за това какви упражнения да правите за да се възстановите по-бързо. Нормално е през първите 1-2 седмици да имате кървене. Страничните ефекти от операцията са: болка, отток и синини в областа на корема, кървене от вагината, скованост, изтръпване или усещане за парене около белега на операцията, ако яйчниците ви са били отстранени по време на процедурата ще имате симптоми на менопауза, като горещи вълни и вагинална сухота.

Усложненията, които може да се получат по време или след процедурата включват неочаквана реакция към упойката, прекомерно кървене или образуване на кръвен съсирек / обикновенно в крака/, увреждане на други органи и тъкани в областта на корема, особенно на пикочния мехур и уретера, увреждане на червата, инфекция на пикочните пътища, преждевременна яйчникова недостатъчност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво е абдоминална хистеректомия?

  1. Живка Желязкова каза:

    Здравейте!На 06 .03 .2016 ми беше направена хистеректомия с отстраняване на матката и яйчниците ,без маточната шийка!Лекарката ,която ме оперира ми каза ,че е оставена за продължаване на сексуален живот след това!Въпроса ми е ,дали наистина съществува такава вероятност да изпитвам нещо чрез нея,след като яйчниците са органите ,които произвеждат хормони,а аз вече ги нямам,и не крие ли риск оставянето на шийката на матката от рак!Предварително благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *