Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Страх от тъмното

Синът ми е на 2 г. и 8 м. и все още настоява в стая­та му да свети нощна лам­па, докато заспива. Как да му помогна да превъзмогне страха от тъмното и да отвикне да спи така?

Страхът от тъмното е нещо нормално при детето. Без свет­лина то е лишено от едно от сетивата си – зрението и затова се страхува. В това не бива да търсиш нещо притеснително, особено ако в по-ранните бе­бешки периоди нощната лампа винаги е светела, когато ста­не тъмно. Не се опитвай да „победиш“ този страх, нито да насилваш малкото да спи на тъмно или пък да изгасяш лампата, когато вече е заспало, защото може да се стресне, когато се събуди. Нека светли­ната, която оставяш, да бъде наистина съвсем слаба, колко­то детето да може с лекота да разпознава предметите в ста­ята си. Познатата обстановка действа успокояващо за много деца, докато в тъмното тяхна­та фантазия понякога ражда страховити образи. Добре е да избягвате буйните игри вечер, защото това превъзбужда де­цата и тревожността им преди сън се покачва. Излизайки от стаята му, го увери, че си съв­сем наблизо (остави вратата на стаята му отворена) и че може да те повика веднага, ако се страхува от нещо. Много полезни са и т. нар. „преходни обекти“ – любима плюшена играчка, възглавничка, одеялце, които малкото да гушка, за да не се чувства само, когато мама я няма.

ОЩЕ ИДЕИ ЗА МАЛКИ СМЕЛЧАГИ 🙂

Когато загасиш лампата, остани за малко до детето, за да свикнат очите му в тъмното. Не пус­кай плътно щорите или завесите, за да има светлина отвън и рожбата ти лесно да се ориентира в стаята.

Създайте си ритуал за приспиване – не очак­вай детето ти да заспива като войник от раз. Мал­ките се нуждаят от време, за да се разделят с мама и тогава да се„потопят“ в съня. Може да му про­четеш приказка, после да му дадеш малко водичка, да го гушнеш и да му прошепнеш „Желая ти сладки сънища и не забравяй колко те обичам…“.

Не му позволявай да гледа страшни филмчета вечер и не му чети приказки със зловещи герои, които да провокират фантазията му в тъмното.

Опитай се да говориш с детето за страха му, за да разбереш каква може да бъде причината да се притеснява, когато няма лампа.

сп. „Моето дете”

 

Опасно ли е ходенето насън?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *