Кога мамографското изследване показва, че туморът е злокачествен?

Туморът се оказва зло­качествен само при 10 на сто от жените, които са се подложили на маммографско изследване. Останалите 90 на сто, при които маммографията подозира рак, изпитват истински стрес, очаквай­ки последващите изслед­вания. При маммография в 5 на сто от случаите от­криват подозрителни за тумор резултати. В тези случаи се налагат допъл­нителните изследвания – ултразвук и биопсия. Сред първоначално от­критите чрез маммогра­фията жени с „рискови“ резултати диагнозата рак се поставя само на 10 процента. И представя­те ли си какво се случва през този период с ос­таналите 90 процента? Очакването предизвиква у тях лъжлива тревога и е един голям, опасен за здравето стрес. Изслед­вания показват, че някои от тези жени и половин година след подобно по­дозрение за рак остават притеснени и тревожни, страдат от безсъние, дори се налага да търсят помощта на психолог. Такава хипердиагностика обикновено се случва при младите жени на възраст около 40 години, както и при дамите с по-плътни млечни жлези.

ВНИМАНИЕ!

Съвременните електронни апарати за маммография позволяват да се открият съвсем минимални, едва 2 мм анома­лии, подозрителни за рак. Преди години за тях просто никой не знаеше. А такива увреждания до 10 мм – могат да бъдат злокачествени, но не е изключено просто да си останат атипични и въобще никога да не прераснат В раков тумор.

Медицината има нужда от нови диагностични методи, позволяващи да се направи правил­ната прогноза и да се определи степента на риска от рак на гърдата. Така няма да се налага жената да бъде подлагана на ненужна терапия. Таки­ва методи все още няма, затова повечето експерти в онкологията традиционно са склонни да лекуват тази малка аномалия, и то доста агресивно понякога. През послед­ните години се появиха данни за това, че ра­диацията, на която се подлага пациентката при маммография, може да се отрази зле на нейното здраве, затова много медицински специалисти вече препоръчват такава диа­гностика веднъж на две години.

 Възможна ли е грешка при ранното диагностициране на рака?

 

3D Маммография на гърдата

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *