ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От какво зависи детския апетит?

Той почти винаги се разминава с очакванията и желанията на мама, която или смята, че детето не се храни достатъчно, или пък се чуди как да ограничи постоянното му желание за ядене.

Апетитът на детето е нещо изключително индивиду­ално и всичките ти опити да го вкараш в някакви рамки или предписания най-вероятно ще претър­пят неуспех. Все пак има фактори, които му влияят, и е добре да знаеш в кои моменти и обстоятелства е нор­мално да настъпят промени в желани­ето на малкото да си похапва.

Защо намалява?

Най-голяло отражение върху апетита безспорно има здравето на детето. Всяко неразположение води до понижаване на интереса към храненето и това е съвсем нормално. Организмът в този момент събира сили за борба с болестта, има нужда от по­чивка и прочистване. Ето защо не бива да насилваш детето да се храни, ако то отказва. Колкото по-сериозно е заболя­ването, толкова по-голяма е загубата на апетит. Важното в тези моменти е да имаш доверие на естествените природни закони и да не насилваш малкото. Това обаче не се отнася и за течностите, които трябва да са в нормалните, дори по-големи количества под формата на вода, чайове и бульони.

Детският апетит има приливи и отливи в различните периоди от растежа на организма. След първата годинка обик­новено има отлив и това е свързано със забавянето на темповете на растеж и нуж­дата от по-малко калории. Апетитът се променя в раз­личните сезони и това от­ново е свързано при децата с темповете на растежа – през зимата се забавя, а през лятото се увеличава. Активността на детето, разходките и заниманията му навън са в пряка зависимост от нуждата за калории и това се отразява на желанието за хра­нене.

Индивидуалните особености на орга­низма също са от значение за апетита. Някои деца се нахранват с малко, дру­ги имат нужда от повече. Не сравня­вай твоето с останалите. Скоростта на обмяната на веществата при всеки е различна.

Психическото състояние, емоциите и промените в обстановката също се отра­зяват на апетита. Когато са развълнувани (дори при по­вече положителни емоции като един рожден ден) или стресирани (мама или тат­ко са заминали за известно време), децата обикновено имат понижен апетит. Тръг­ването на ясла или детска градина също може да по­влияе негативно. Кризите на възрастта – пе­риодите, в които детето се осъзнава като индивидуал­ност, водят до промени в предпочитанията към хра­ната. Това се случва обик­новено през втората или третата година, след това в предучилищна възраст и през пубертета. В тези мо­менти може да забележиш и нови вкусови предпочита­ния при детето или тотален отказ от определени храни.

Как да го подсилиш?

Предложи храната в привлекателен за дете­то вид – използвай повече разноцветни зеленчуци за украса, формички за изряз­ване на сандвичите и въобще разгърни фантазията си, за да изкушиш малкото.

Започвай с малки пор­ции. Винаги можеш да сипеш още, ако малчуганът има же­лание.

Ограничи течности­те – мляко и сокове преди хранене. Те бързо създават усещане за ситост на детето и то отказва друга храна.

Намали снаксовете и всякакви дребни лаком­ства между храненията. Ако все пак детето търси нещо за похапване, преди да си готова с обяда или вечеря­та, предложи му плодове или зеленчуци.

Сервирай първо храни, които засилват апетита. Например започвай с бульон или салата. Поръсвай с магда­ноз и други подправки, които изострят чувството за глад (например джинджифил).

Добави в менюто на детето храни, съдържа­щи ниацин (Витамин ВЗ) и тиамин (витамин В1), за които е доказано, че засилват апетита. Ниацин има в зър­нените храни, фъстъченото масло, пшеничените трици, а тиамин се намира в изобилие в бобовите растения, спанака, плодовете, орехите, яйцата и кафявия ориз.

Дай свобода на малко­то само да се храни, като предварително нарязваш храната на малки парченца. Самостоятелността в това занимание действа стимулиращо на де­тето.

Нека храненето на детето да ста­ва в компанията на възрастните, а не изолирано и то с друга храна.

Увеличи времето за разходки и актив­ни занимания – сигурен метод за подсилване на апетита.

Нужно е да знаеш…

  • Насилственото хранене води до отвращение от храната и трайна загуба на апетит.
  • Храненето трябва да носи удоволствие и затова ще трябва да се примириш с предпочитани­ята на детето към определени храни.
  • Не робувай на рутината в храненето на определени интер­вали и в зададени часове. Деца­та често похапват по различно време и в различни количества, а не непременно по графика, който следваме ние.

сп. „Моето дете”

 

 

Да се съобразяваме ли с хранителните вкусове на децата?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *