Операцията на херния спестява много проблеми

Сега съм на 63 години. Проблемът ми възникна преди месец и половина, когато премествах секция в апартамента. Получих болка в дясно на слабините, сякаш нещо там се скъса. После на това място се получи подутина, което се появява при дълго ходене или вдигане на тежест. Лекарят при който отидох ми постави диагноза слабинна херния и ми каза, че трябва да се оперирам. Чувал съм обаче, че някой хора избягват хирургическата намеса като използват специални колани. Искам да попитам мага ли и аз да избегна срещата с хирурзите и ще какви ще бъдат последствията ?
ДИМОВ, Сливен.

Нямам основание да се съмняваме в диагнозата на колегата. Обикновено хернията получават хора на средна и напреднала възраст при физическо натоварване. Тогава съединителната тъкангуби еластичността си и при физическо натоварване се появява херния /изсипване/ на някой места, най-често в лингвиналната област .
Много пациенти, страхувайки се от операция прибягват наистина до т.нар. колани, които предпазват от неудобството хернията да се подуе. Трябва да се знае, че с или без колан пак ще стигнете до операция, но поне можете да се спестите някой от усложененията, които не са безобидни.
Носенето на колани не е желателно, тъй като непрекъснатото притискане може да доведе до заклещвване на хернията и възпаление на херниалното съдържимо /използвам термин, тъй като иначе състоянието не може да бъде обяснено/. Могат и да се образуват сраствания със околните такани , което след това отново ще доведе до операция, но по-трудна. Заклещването, което започва със силна болка в областта на слабините и подуване може да доведе и до чревна непроходимост, а при забавяне на хирургическата интервенция и до некроза. В тези случаи се налага спешна операция, в противен случай животът на пациента е застрашен.
Друго усложнение на неоперираната херния е възпалението й. Тогава обаче отново се налага до пътърсите спешна квалифицирана помощ.
Моят съвет към вас и към всички хора със сходен проблем е да се оперират колкото е възможно по-бързо. Това е единственото лечение на хернията.
Д-р Стоян Цветков, хирург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.