Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вие питате, ние отговаряме: Пушачите винаги имат нормално ниво на хемоглобин!?

Получихме писмо от наш чита­тел, който се интересува дали е вярно, че пушачите не страдат от желязодефицитна анемия. Много озадачаващ въпрос, но вижте как го обясняват специалистите.

Не разчитайте на това. Пу­шачите също могат да развият анемия. Истината е, че при тях това заболяване се открива много трудно. Защото тези, които не изкарват цигарата от устата, наистина отбелязват нормално ниво на хемоглобина, както и количество на еритроцитите. Ha всичкото отгоре, колкото повече пуши човек, толкова по- висок е този показател. Но за това има причина – оказва се, че въглеродният монооксид, който се съдържа в цигарите, се съединява с хемоглобина и образува т.нар. карбоксихемоглобин. Тази форма на хемоглобина обаче не прите­жава способността да пренася кислорода към тъканите. И за да се компенсира кислородният глад, нивото на хемоглобин в кръвта се повишава.

Комплексният анализ включ­ва изследване на железен серум – т.нар. трансферин и феритин – тези вещества отразяват истин­ските запаси от желязо в органи­зма, те са специфични форми на този важен микроелемент. Освен това при комплексното изслед­ване се определя съдържанието и на т.нар. хипохромни еритроцити (при анемия те са повишени), как­то и концентрацията на хемогло­бина в кръвта. Пониженото ниво на феритина показва истината за желязодефицитната анемия при съответния пациент. Ако той е в норма или е повишен, значи причината за анемия при пушача се крие някъде другаде, в някакво друго заболяване.

Освен това при пушачите често се отбелязва повишено количество еритроцити, състоя­нието се нарича еритроцитоза. И е много важно то навреме да бъде открито, за да не се обърка със злокачественото заболяване еритремия. И то се характеризира с подобни показатели на кръвта.

НЕДОСТИГЪТ НА ЖЕЛЯЗО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ И ДО ТРОМБОЗА

Така твърдят изследователи от Кралския колеж в Лондон, след като изследвали 609 пациенти, страдащи от заболяване на кръво­носните съдове, свързано с риска от образуване на кръвни съсиреци.

Учените установили, че този риск изчезва, когато пациентите запо­чнат редовно да приемат добавки с желязо. В крайна сметка стана­ло ясно, че ниското ниво на желязо в кръвта повишава два и половина пъти риска от дълбока венозна тромбоза и други усложнения от този вид. Кръвните съсиреци в краката причиняват болезнен оток, а в някои случаи водят до образуване на тромби, които „пътуват“ към белите дробове, т е. могат да се очакват фатални последствия. Според авторите на изследването ниското ниво на желязо в кръвта е лечим рисков фактор при опасност от обра­зуване на кръвни съсиреци, но за окончателното потвърждаване на тази хипотеза се изисква по-ма- щабно наблюдение. Ако това бъде окончателно доказано, медицина­та ще разполага с достатъчно мо­щен инструмент за превенция на смъртноопасните усложнения.

Учените смятат, че желязо­дефицитната анемия засяга около един милиард души на планетата. По-рано не се обръщаше внимание на тази връзка, защото нивото на желязото варира през деня.

Днес има много продукти против тютюнопушене, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на цигарите! Хранителната добавка Кудзу Корен, която се предлага в България е продукт на американската фирма „SWANSON” и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/. Тя е доказан лидер като продукт за спиране на цигарите!

 

Все още ли искате да пиете? СПРЕТЕ АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

 

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *