Антидепресантите „Хапчетата на щастието” в 10 въпроса – част 2

Отношени­ето към антидепресантите се люшка от възхваляване до пълно отричане, към които трябва да се добавят скептицизмът и демонизирането. Всъщ­ност те са много полезни лекарства, стига да са приложени с мярка.

oт 1 до 5

6. Опасно ли е да се взимат с го­дини наред?
Ако депресията се повтори два-три пъти, може да се помисли за про­дължително лечение. Всеки случай е специфичен. Понякога се налага антидепресантите да се приемат в продължение на три или четири годи­ни, докато състоянието се стабилизира, или пък да се предпише дълго лечение с литий, регули­ращ настроението. Въз­можно е и комбиниране­то на двете.

7. Какви са вторични­те ефекти?
Първите антидепресанти, появили се през 50-те години, са извест­ни с неприятните си вто­рични ефекти като сухо­та в устата, ниско кръвно налягане, треперене. Днес този тип лекарства се употребяват само в случай на провал при ле­чението с антидепресанти, стимулиращи производството на серотонин. Този нов клас хапчета имат много по-малко съ­пътстващи ефекти и се понасят добре, като се изключи влиянието им върху сексуалния живот, за което малко се гово­ри. Става дума за нама­лено либидо и проблеми с еякулацията.

8. Създават ли зависи­мост?
Антидепресантите не са дрога и пациентите не изпадат в зависимост, така че да не могат да живеят без тях или пък да имат нужда от все по-голяма доза. За смет­ка на това реален риск от зависимост има при транквилизантите, които често се предписват съ­пътстващо.

Въпреки това спирането ни антидепресантите е деликатен въпрос. Когато това се прави рязко, могат да се появят главобо­лие, виене на свят и без­съние. По тази причина е необходимо постепенно ди бъдат намалявани количествата в продълже­ние на 2-4 седмици.

9. Защо не винаги влияят?
При 20 до 30 процента от хората антидепре­сантите нямат никакъв терапевтичен ефект. Засега няма ясно обяснение за това. Понякога като причина се изтък­ва грешка в диагнозата. В някои случаи на пре­калена емоционалност или незадоволена нужда от любов е възможно неправилно да се поста­ви диагноза депресия, а всъщност е необходим съвсем друг терапевти­чен подход.

10. Подходящи ли са за деца и юноши?
В Европа само едно лекарство (флуоксетин) е позволено за приложение при деца над 8 години, и то само в слу­чай, че психотерапията е претърпяла неуспех. То обаче може да доведе до риск от самоубийство, а опитите с животни сочат влиянието му върху половото съзряване. Първата стъпка към изцелението си остава психотерапия­та, която по принцип се приема много добре от тийнейджърите.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *