Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога е необходимо да се обърнем за съвет към детски психолог?

Грижовните родители обикновенно забелязват и най-малките промени в настроението на детето си и се стремят да му помогнат. В много случай се оказва, че любовта, вниманието и ласките от тяхна страна са най-доброто лекарство.

Има обаче и ситуации, в които родителската ласка не е достатъчна и тогава на помощ идва детският психолог. Към него трябва да се обърнем когато:

Изгубване на контрол над детето. Дори при най-хармоничните отношения между родителите и детето има моменти, когато детето не слуша. Това е нормално, защото показва стремеж на утвърждаване на личността на малкия човек. Ако чувствате обаче, че губите контрол над детето и ви е все по-трудно да се разбирате с него, по- добре е да се посъветвате със специалист, който може да ви посъветва как да излезете от ситуацията.

Страхове. Помоща на психолога е необходима, ако у детето има постоянен страх от тъмнина, страх да остава само в стаята, страх от дъжд, от грамотевици, силен вятър. Чувството на страх подтиска детето и намалява неговата активност, инициатива и често води до безпомощност пред ситуацията. В определена възраст страхът е естествено явление, което говори за развитието на въображението на детето. Но даже в този случай психологът може да помогне за преодоляването на този дискомфорт.

Срамежливост. Самовъзприемането на прекаленно срамежливите деца е доста негативно: те избягват контактите с връстниците си, свръхчувствителни са към критика, не проявяват инициатива, не защитават собственото си мнение. Тези черти на характера се формират в детството, но срамежливостта може да бъде преодоляна.

Агресивност. Навярно всички родители в една или друга степен са се сблъсквали с този проблем. Детето ви се сърди, може да обиди друго дете, да причини болка на кучето или котката, демонстративно да счупи играчка, заявявайки, че тя не му харесва. Причините за това поведение могат да бъдат много. Важно е агресивността да не влезе дълбоко в същността на детето, за което ще ви помогне психолога.

Свръхактивност. Тя става причина за различни неприятности не само за детето, но и за родителите. Помоща на психолога тук е особенно необходима.

Ако сте осъзнали, че имате нужда от психолог не си струва да отлагате посещението при него, тъй като децата се развиват много бързо, преминавайки от един етап в друг и може да пропуснете най-благоприятния период за развитие на едно или друго умение или за решаването на един или друг проблем.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *