Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кучешката тения може да докара радикулит и пареза на крайниците

Наскоро мой близък бе опериран от ехинокок. Имам известни съмнения, че и аз може да съм се заразил. Тъй като и аз имам куче искам да попитам дали тази зараза стига до костите и по принцип ви моля да ми дадете повече информация за нея ?

Стефан Митровски, Пазарджик

Уважаеми г-н Митровски, поставеният от вас въпрос наистина става актуален заради масовото отглеждане на кучета в апартаментите и многото им безпризорните събратя. Причинителят на ехинокока е кучешката тения, която живее в червата на кучето. Тя има наистина малки размери – от 3 до 5 милиметра. Тялото й е съставено от отделни членчета, последното от които съдържа около 500 яйца. Когато  тези яйца “узреят” членчето се откъсва и заедно с изпражненията се изхвърлят навън от кучето. После то се разпада и яйцата се разпръсват. Чрез водата, замърсените плодове и зеленчуци, тревата в паркове, градини и пасища те попадат в храносмилателния тракт на т.нар. “междинен стопанин”, който може да е човек, овца, говедо. Преминавайки през лигавицата на стомаха и червата, паразитът навлиза в кръвоносните съдове и чрез кръвния ток достига до черния дроб, белия дроб, далака, мускулите, бъбреците, мозъка и др. органи. В тях той продължава своето развитие с образуването на мехур, изпълнен с течност. Така образуваната енококова киста се развива бавно. Когато е локализирана в в черния дроб или стомаха тя достига значителни размери. В този случай има опасност да се разкъса и съдържанието й да се излее в свободната кухина. Процесът води от една страна до остра интоксикация в организма с поява на главоболие, повръщане, кожен обрив, ускорен пулс, а от друга – до “разсейване” на ехинокока и образуване на стотици нови ехинококови мехурчета. Това е най-тежкото усложнение от заразата, което обикновено завършва със смърт.

Макар е не толкова често се паразита се локализира и в костната система. Най-често се засягат тазовите кости, гръбначния стълб, бедрената кост, големия пищял, раменната кост, лопатката и др. Ехинококът на костите протича без симптоми. Когато обаче притисне някой нерв или гръбначния мозък, се появяват упоритите радикулити и дори парези на крайниците. В други случаи може да настъпи така наречената “патологична” фрактура /счупване/ на увредената кост.

Диагнозата се поставя въз основа на щателна анамнеза и обективен преглед, които се съчетават с рентгенография, томография и редица специфични параклинични изследвания.

Лечението е комплексно като в основата му е хирургическата намеса.

При ехинокока най-важна е профилактиката на заболяването, а затова е необходимо то да се познава добре. Контактите с домашните любимци винаги крият и този риск.

Д-р Божидар Бегов е хирург-ортопед, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. :  0887/ 580-820.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *