Как да спрете вечерната и нощната лакомия: 6 проверени начина

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

„Стегни се, можеш да го направиш!“– казвате си, докато се опитвате да стиснете волята си в юмрук и да не ядете след шест вечерта.

Но опитите за отслабване по този начин най-често водят до обратния резултат. Каква е грешката и как да я поправите? В тази статия ще научите за 6 начина да спрете да преяждате след вечеря.

Няма нищо лошо в късната лека вечеря, но да ядете нон-стоп след 18 часа и чак до отказ е много вредно за здравето. Да не говорим за изчезващата ви талия и „биреното“ коремче.

Има няколко трика, които ще ви помогнат да спрете:

  1. Създайте нов невронен маршрут

Желанието за ядене е просто условен рефлекс. Възникна поради факта, че сте правили едно и също нещо много пъти (децата са в това отношение са досадни – искам шоколад. Или – седнах пред компютъра след вечеря – започнах да хвърлям всичко в устата си).

В мозъка са се образували пътища – невронни пътища. Те свързват стимула (например, седите пред компютъра след вечеря) с желанието за ядене. С течение на времето сядането пред компютъра автоматично предизвиква желание за лека закуска.

Невронните „пътеки“ възникват и обрастват под влияние на нашите мисли. Ако въпреки силното желание останете пред компютъра, вместо да изтичате до кухнята, тогава отслабвате старите невронни пътища и създавате нови – без участието на лакомства. Забраната, разсейването, бягството няма да работят.

Единственият начин да контролирате храната е да преминете през изкушението. Това е вашият шанс да изтриете условния рефлекс. Всичко, което трябва да направите е да седите тихо с неприятно чувство на напрежение и тревожност (създава се от хормона на очакването допамин, който създава усещането, че нещо ви тласка да ядете). Почакайте, това е като летен дъжд без чадър – облакът се извалява и отминава

2. Хапнете обилно на обяд и нещо вкусно за следобедна закуска

Това е най-добрата и почти сто процентова защита срещу вечерна и нощна лакомия. Ако направите обратното – обядвате хаотично или изобщо не ядете цял ден – вечерта няма да имате нито физическата, нито моралната сила да се справите с преяждането.

  1. Прехвърлете процеса от несъзнаваното в съзнанието

Преди вечеря, когато сте на път да сложите храна в чиниите си, запитайте се: какво точно и колко допълнително ще ядете сега?

Например: „Ще изям една чиния паста и ще си дам още половин чиния.“ Не се връщайте към това, което сте си обещали. Ако нарушите обещанието си (да речем, че сте взели не едно, а пет допълнително), честно си го кажете. Следващият път ще бъде по-лесно да контролирате апетита си и да избягвате  приема на излишната храна.

  1. Пуснете котва

Изберете някакъв продукт/ястие за самия край на вечерята. След нея не яжте нищо друго този ден. Надеждна „котва“ са цитрусовите плодове като портокал, грейпфрут и помело. Те съдържат малко захар, така че не искате да ядете след тях. Внимавайте с ябълката – в суров вид тя провокира производството на солна киселина в стомаха и стимулира апетита. Но печена е прекрасен вариант.

5. Редувайте тежки и лесни дни

Понякога искате да ядете толкова много, че никакво самонавиване не помага. В такива моменти е по-добре спокойно да се поддадете на изкушението – важно е да запомните, че един ден не засяга нито здравето, нито талията ви. Просто се опитайте да ядете по-малко утре.

  1. Планирайте по една радост на ден

Всяка сутрин или предната вечер измислете и съживете поне едно приятно събитие, което определено ще ви направи щастливи и ще ви даде сила.

За разлика от преяждането, това е най-добрият начин да не позволите на стреса да ви завладее.

Източник: smart-cookie.ru.

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *