Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдромът на Гилбърт може да се предава генетично

Синдром на Гилбърт е констатация, а не заболяване. Може да се намери в около 5 на сто от цялото население и се дължи на повишените нива на естествен пигмент наречен билирубин в кръвта. Билирубинът е естествен отпадъчен продукт, който организмът произвежда при разграждането на хемоглобина. Билирубинът се елиминира от жлъчните течности произвеждани от черния дроб, но при синдрома на Гилбърт ензимните реакции участващи в този процес са по-бавни от нармалното. Синдромът на Гилбърт се определя от това колко бързо се разгражда билирубина, ако се разгражда по-бавно или не се разгражда това води до заболяването жълтеница, защото билирубинът има жълт цвят. Синдромът на Гилбърт може да се предава генетично. Мъжете са засегнати по-често отколкото жените. Причините за появата на жълтеница може да бъдат няколко и те се разграничават от синдрома на Гилбърт.

Причините за появата на жълтеница са:

Възпаление на клетките на черния дроб /хепатит/, причинява се от вирусна инфекция /хепатит А, С или В/ или чрез лекарствено-индуцирани вреди /например отравяне с парацетамол/ предизвиква жълтеница, защото увредените клетки на черния дроб не са в състояние да обработват билирубина.

Запушване на жлъчните канали – запушването им може да се случи по няколко причини, включително и поради образували се камъни в жлъчката.

Жвотът на червените кръвни клетки може да бъде съкратен, това е рядък страничен ефект, който се получава от употребата на различни лекарства. Състоянието се наричахемолитична анемия.

Синдромът на Гилбърт само показва повишени нива на билирубин в кръвта, за лекарят не е много трудно да постави диагноза и не е необходимо да прави допълнителни тестове.амо когато нивата на билирубин са им високи, когато се нормализират всичко при тях си е наред.

Синдромът на Гилбърт няма сериозни последици и не е нужно да се поставя лечение, хората с този синдром изглеждат като болни от жълтеница, но само когато нивата на билирубин са високи, когато се нормализират всичко при тях си е наред. Някои хора със синдром на Гилбърт може да получат коремна болка, но причината за това все още не е известна. Добрата новина е, че Синдромът на Гилбърт е безопасно състояние и не е нужно специално лечение за хора страдащи от него.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *