7 храни, които причиняват стомашни киселини

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Има някои напитки и храни, които могат да влошат проблема с киселините

стомашни киселини

Mежду стомаха и хранопровода има сфинктер, който обикновено задържа киселината в стомаха и не й позволява да тръгне обратно по хранопровода“, обяснява д-р Джоузеф Салхаб, гастроентеролог. „Когато този сфинктер е разхлабен, той позволява на киселината да се върне обратно в хранопровода и да причини усещането, познато като стомашни киселини.

Д-р Салхаб добавя, че киселините са „отчасти болест на начина на живот“ и може да не се управляват само с лекарства. „Важно е да знаете задействащите храни и да ги премахнете от диетата си, за да намалите риска от симптоми“, обяснява гастроентерологът.

Има храни, които обикновено причиняват проблеми на хора с киселини или ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). Прочетете, за да научите кои са те.

д-р Джоузеф Салхаб, гастроентеролог
д-р Джоузеф Салхаб, гастроентерологю

 

Избягвайте тези храни и напитки, ако страдате от стомашни киселини:

 

1. Напитки с кофеин

Ако пиете много кафе или чай, трябва да сте наясно, че кофеинът може да увеличи киселинността, както и да отпусне долния езофагеален сфинктер, за да позволи на храната да се върне обратно в хранопровода.

Започвайки деня си с чаша кафе, вие предразполагате храносмилателната система за появата на киселини.

 

2. Газирани напитки

Газираните напитки също могат да предизвикат киселини.

Ако харесвате да пиете кола или други подобни напитки, внимавайте. Карбонизацията причинява повече натиск в стомаха, от където се изтласква киселината обратно в хранопровода.

Диетичните напитки е особено вероятно да причинят киселини, тъй като компрометират здравословния микробиом, освен че са газирани.

 

3. Люто

Ако нямате висока толерантност към пикантни храни, те могат да влошат симптомите на киселинен рефлукс. Лютите храни забавят храносмилането и увеличават дразненето в хранопровода и стомаха.

 

4. Мазна и пържена храна

Ако страдате от киселинен рефлукс, трябва да намалите до минимум приема на силно преработени, пържени и мазни храни.

Мазните храни остават в стомаха много по-дълго и храносмилането се забавя. Това стимулира отпускането на долния езофагеален сфинктер, позволявайки на киселината да си проправи път обратно в хранопровода и на стомаха да отделя повече киселина.

 

5. Домати

Доматите са богати на антиоксиданти и ликопен, растително съединение, което може да помогне за намаляване на риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Те обаче могат също да влошат симптомите на киселинен рефлукс.

Доматите съдържат ябълчена и лимонена киселина, които са много киселинни и могат да влошат усещането за парене.

 

6. Цитрусови плодове

Някои плодове, особено високоалкални плодове като банани и пъпеши, могат да подобрят симптомите наГЕРБ. Обаче цитрусовите плодове и соковете имат обратен ефект, тъй като са с много високо съдържание на киселина и фруктоза.

 

7. Алкохол

Алкохолът е много често срещан фактор за появата на киселини, тъй като дразни гърлото, хранопровода и стомашната лигавица и увеличава стомашната киселина. За хора, страдащи редовно от стомашни киселини, е добре напълно да избягват консумацията на алкохол.

 

Заключение:

Киселинният рефлукс причинява ужасен дискомфорт. За да сведете до минимум вероятността от появата на състоянието, е добре да избягвате пиенето на алкохол, много кафе, мазните храни, лютото и газираните напитки.

Ако получавате прекалено често киселини, е задължително да се консултирате с гастроентеролог, защото те може да са признак на по-сериозно състояние.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *