Здравословните навици могат да предотвратят 50% от случаите на рак

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване констатира, че с промяната на определени навици може драстично да се намали риска от ракови заболявания.

навици намаляват риска от ракови заболявания

Неотдавнашно проучване на изследователи от Американското общество за борба с рака добавя данни към дългогодишния набор от изследвания, които показват, че факторите, свързани с начина на живот, вариращи от пиене на алкохол до липса на движение, са от голямо значение за развитието на рак.

Според проучването 40% от всички случаи на рак и около половината от случаите на рак при хора на 30 и повече години могат да бъдат приписани на променливи рискови фактори, включително пушене на цигари, наднормено телесно тегло, консумация на алкохол, липса на физическа активност, диета, и инфекции като HPV (човешки папиломавирус), които могат да причинят рак на шийката на матката и други.

Всъщност тези 40% може и да са доста повече.

„Добавете фактори, за които все още нямаме достатъчно данни, като въздействието на замърсяването на водата и въздуха, и процентът може да нарастне до 60 или повече“, казва водещият автор на изследването Фархад Ислами, д-р, старши научен директор за изследване на рака в Американското общество за борба с рака.

Пушенето на цигари е водещият рисков фактор, допринасящ за почти 20% от всички случаи на рак и 30% от всички смъртни случаи от заболяването.

Изследователите не са разгледали какъв процент от онкологичните състояния са причинени от генетиката или излагането на канцерогенни химикали. Ислами каза, че в много случаи, дори ако човек има генетична предразположеност към вид рак, този риск може да бъде намален чрез промени в начин на живот. Превантивните мерки също могат значително да намалят риска, като например да се уверите, че правите редовни мамографии, ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата.

д-р Фархад Ислами, старши научен директор за изследване на рака в Американското общество за борба с рака.

 

Кои са рисковите фактори за развитие на рак, които можем да контролираме?

 

Според Американското онкологично дружество управляемите рискови фактори за предотвратяване на рак включват:

• Спиране на тютюнопушенето

• Намаляване или тотално изключване на алкохола

• Поддържане на здравословно тегло

• Ваксиниране срещу човешки папиломавирус

• Получаване на редовни прегледи за рак на кожата, избягване на UV радиация и използване на слънцезащитни продукти

• Прегледи за рак на дебелото черво, като се използват както домашни тестове за изпражнения, така и колоноскопия на всеки 10 години.

• Мамография за проверка за рак на гърдата през една година.

Ислами предлага да говорите с лекаря си за това как да се справите с управляемите рискови фактори, тъй като е трудно да се предприемат всички тези мерки наведнъж. Всъщност може да не отговаряте на условията за всяка от тези предпазни мерки.

 

Кои са рисковите фактори за рак, които не можем да контролираме?

 

Някои видове рак са наследствени, но те не са много.

„По-голямата част от раковите заболявания възникват случайно поради това, което наричаме „спорадични мутации“, и само 5% до 10% се дължат на гени, с които сме родени“, обяснява Хума Рана, клиничен директор на отдела по генетика и превенция на рака в Института за рак на Дана Фарбър в Бостън

Хума Рана, клиничен директор на отдела по генетика и превенция на рака в Института за рак на Дана Фарбър в Бостън
Хума Рана, клиничен директор на отдела по генетика и превенция на рака в Института за рак на Дана Фарбър в Бостън

Повечето хора, които имат фамилна анамнеза за рак, не са изложени на повишен риск от развитие на рак, тъй като повечето видове рак не са резултат от наследствена чувствителност.

Има обаче и изключения.

Синдромът на Линч е наследствено състояние, свързано с по-висока чувствителност към колоректален рак и рак на матката. Той е отговорен за около 3% от всички колоректални ракови заболявания.

Отделно, хората, които са наследили генни мутации на BRCA1 или BRCA2, имат повишен риск от рак на гърдата и рак на яйчниците, наред с други. Приблизително 1 на 400 души живеят с BRCA мутация, което повишава риска от развитие на рак на гърдата до над 60%, в сравнение с 13% в общата популация.

Генетичното изследване може да определи дали сте наследили или синдрома на Линч, или BRCA мутация, както и индивидуалния ви риск от рак от тези генетични черти. Може да се наложи да се подлагате на по-чести или по-ранни прегледи за съответните видове рак.

Експертите обаче са единодушни, че рискът от ракови заболявания обикновено не е свързан с генетичния код, който ви е даден, а от начина, по който този генетичен код се модифицира от начина на живот.

Линк към проучването: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21858

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *