Пироманията е сериозно психическо разстройство!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Здравейте, уважаема редакция, десетки коли изгоряха в родината ни през последните седмици, а услужливите медии побързаха да заговорят за сериен пироман. Това престъпници ли са или пироманите имат заболяване, което трябва и може да се лекува?

Чавдар Петков – София

Патологичното влечение към под­палване (пиромания) се характеризира с непреодолим стремеж към подпалва­не на имущество или предмети без ви­дима причина, като отговор на силно изразено вътрешно напрежение.

Настроението, предшестващо акта, е дисфорично и е съчетано с импулсивност. При някои хора са налице чести занимания с предмети, свързани с огън, еуфория и вътрешно задоволство при наблюдаване на пожари.

Пироманията трябва да се разграничава от палежи, извършени от психично болни по болестни подбуди.

Официално регистриран пироман у нас няма. Причината е липса на регистър на страдащите от психиатрични разстройства. До 1999 г. документирането на подобни случаи е било задължение на психодиспансерите, които са изписвали и лекарствата за отделните заболявания. След това всеки болен е получил правото да реши иска или не да бъде регистриран.

Пироманията обаче е психично разстройство, което се лекува с психотерапия, а не с медикаменти Зато­ва всеки възникнал случай остава за сметка на болницата. И тъй като няма информация между отделните лечебни заведения, пироманът може да обиколи всички психиатрии у нас, за да получи

без пари реално нужната му помощ. Медицинската практика е доказала, че пироманията обикновено се проявява в по-късна възраст. Много рядко има прояви при деца, които обичат да си играят с кибрит или други запали­телни средства. Макар и неумишлени, предизвиканите от тях пожари са и явен белег за проблем. Изключително рядко пироманът може да посегне на себе си в желанието си да види горящ огън. По-вероятно е обаче напълно да унищожи собствено имущество, тъй като не може да контролира импулса си за палене.

ВНИМАНИЕ!

Психотерапията заема основно място в лечението на личностовите разстройства. Правилното възпитание на детето от ранна детска възраст е от съществено значение. Медикаментозното лечение съпътства поч­ти винаги психотерапевтичното. Прилагат се транквиланти, тимостабилизатори и ниски дози на невролептици. След съдеб­нопсихиатрична оценка, макар и не често, могат да бъдат настанени на задължително лечение, където се прилага психотерапия и трудотерапия. От съдебнопсихиатричната оценка се вижда, че тези хора са често обект на експертизи. Като правонарушители и извършители на различни по тежест престъпления, независимо от мотивацията на деянието, се признават за вменяеми.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *