ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Домовете за възрастни хора в България са в много добро състояние


От януари 2011 г. в София и Банкя действат центрове за пациенти с Алцхаймер и деменция. В София центърът е дневен, помещава се на един етаж от къща, където близките могат да оставят болния човек сутринта и да го приберат вечерта у дома.

В Банкя центърът е седмичен, приема болните от понеделник до петък и се помещава в цяла къща. В тези два центъра се грижат за 39 човека с някаква форма на деменция или Алцхаймер и това е благо­дарение на проект „Дневни центрове за възрастни хора с деменция. Този проект е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, който е на стойност 228 хиляди лева. Изпълнява се от Българска туристическа компания ООД в парт­ньорство с Гражданско сдружение „Алцхаймер“ – България. Шестдесет души са кандидатствали общо, но комисия от специалисти е подбрала 39 от тях по медицинска документация.

Доц. Маргарита Райчева, която е клиничен психолог в Неврологична клиника на Александровска болница, в определени дни от седмицата работи и в дневните центрове. Тя споделя, че „това е като детска градина за възрастни“. И обяснява, че болните от Алцхаймер имат нужда не само от медикаментозно лечение, но и от общуване, от игрови упражнения, От творчески занимания. Близките им също се нуждаят от съвети и подкрепа. Доц. Райчева е убедена, че този модел на грижа за такива болни, прилаган в двата центъра, е полезен и може да бъде възпроизведен за повече нуждаещи се.

Или поне за повечето от тях, които предимно се намират в по-малки населени места. Репортер на в. „Доктор“ се свърза с директорите на два от тези домове и остана приятно изненадан от това, което научи.

Дом за възрастни хора с деменция в Дряно­во – специализирана институция, предоставяща комплекс от социални услуги на хора с деменция или болест на Алцхаймер. Капацитетът му е за 52-ма души, всички места са заети, режимът на работа включва 24-часово медицинско и сани­тарно обслужване. Там предоставят социални услуги по задоволяване на ежедневни здравни, образователни, рехабилитационни потребности. Осигуряват им контакти със семейството, приятелите. близките. В дома приемат хора, при крито са изчерпани всички възможности да бъдат обгрижвани в семействата си. А настаняването става със заповед на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Севлиево. „Справяме се с всички 52-ма пациенти – сподели директорът на дома г-жа Шишманова. : Имаме личен лекар-фелдшер, 5 медицински сестри, санитари. Те се грижат много добре за нашите болни. Често ги разхождаме навън, разбира се, има и такива, които изискват повишено внимание, това е неизбежно – разказва г-жа Шишманова. – Търсят ни от цялата страна, опитваме се да помогнем, правим го със загри­женост“ – казва още тя. Не скрива, че понякога се пораждат трудности, били те организационни или финансови, но успяват да ги преодолеят, вкл. и съсубсидията, която им отпуска социалната програма „Красива България“.

Дом за възрастни хора с деменция в Горна махала, Пловдивско. „При нас капацитетът, е за 60 човека – споделя директорът на заведението Росица Гешева. – Правим всичко възможно да се грижим достатъчно добре за нашите болни. Надяваме се и смятам, че успяваме да се справим. Имаме достатъчно медицински персонал“. Тя не се оплаква от отношението на държавата и общината към тяхното заведение, на делегиран бюджет са и съумяват да се вместят в него. Г-жа Гешева със задоволство споделя конкретна история. „Една жена остави своята болна майка при нас и каза че е спокойна, защото нейната близка е в сигурни ръце. Тя работи в чужбина, налага й се дълго време да отсъства и разчита на нас“. Директорът на този дом сподели, че при тях има и много болни и умиращи, като скромно отбеляза, че се стараят да бъдат полезни. Отзивите за дома в Горна махала са много добри, ето само едно споделено мнение „Домът в Горна махала е много добър. Грижат се адекватно за хората, получават необходимите; медицински грижи, добра храна. Но не е само това! – обстановката е хубава, постоянно организират, забавления, разходки и дори екскурзии за своите пациенти“. Единственото неприятно нещо е това че се чака дълго време за настаняване, проста капацитетът не позволява засега да се приемат всички желаещи.

ВПРОЧЕМ!

Бедата е в това обаче, че вместо да разширяват своята дейност, тези два центъра може скоро да затворят врати. Защото срокът на проекта изтича и финансирането секва – позната до болка ситуация. Това ще принуди тези, които желаят да ползват услугите на специалистите, да плащат по 400 лв. месечно. А за дневен център и по 600 лв. за седмичен. Със сигурност, повечето от болните и техните близки едва ли имат тази възможност. Ето защо участниците в проекта настояват дневният център да стане държавно делегирана дейност и са решили да се борят за това.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *