Съдовете ви може да не са толкова чисти, колкото си мислите

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Често инструментите за миене на съдове, като гъби, кърпи и съдомиялни машини, могат да съдържат бактерии, които прехвърлят на посудата

съдовете събират бактерии

Правилното почистване на съдовете може да помогне за предотвратяване на болести, причинени от бактерии, които могат да се задържат по тях. Трябва да знаете, че всичко в кухнята, от мивката, гъбите и кърпите до съдомиялните машини, може да съдържа вредни бактерии.

E.coli (Ешерихия коли) и други микроби могат да оцелеят върху кухненски гъби до 16 дни и микрофибърни кърпи до 13 дни. Микроорганизмите могат също да живеят и да се развиват в съдомиялна машина, особено ако тя остане влажна за продължителен период от време.

Но с добри хигиенни практики е много по-малко вероятно да се разболеете от тези невидими вредители.

„Ако измиете чиниите си с топла сапунена вода и изплакнете обилно, вършите наистина страхотна работа“, казва Джанет Бъфър, експерт по безопасност на храните и старши мениджър на Института по безопасност на храните и сигурност на храненето в университета Джордж Вашингтон.

Джанет Бъфър, експерт по безопасност на храните и старши мениджър на Института по безопасност на храните и сигурност на храненето в университета Джордж Вашингтон.
Джанет Бъфър, експерт по безопасност на храните и старши мениджър на Института по безопасност на храните и сигурност на храненето в университета Джордж Вашингтон.

 

Трябва ли не само да измивате съдовете, но и да ги дезинфекцирате?

 

Хората често използват термините „почистване“ и „дезинфекция“ взаимозаменяемо, но те имат различни значения в света на безопасността на храните.

Почистването физически премахва видимите остатъци от храната. Изтъркването на чиния със сапун и гореща вода може да не убие микробите, но ще помогне за премахването на по-голямата част от тях.

Дезинфекцията е допълнителна стъпка след измиване и изплакване. Тя изисква много гореща вода или химически дезинфектант като хлорна белина, за да се намали броят на микробите до безопасно ниво.

Съдомиялните машини постигат това с почистващ препарат и струи, които пръскат много гореща вода върху съдовете. Те са по-добри за дезинфекция, защото температурата на водата достига до 70 грауса, а ръчното миене се прави с вода максимум до 48 градуса. Повечето съдомиялни машини също имат цикъл на дезинфекция, който може да елиминира 99,9% от хранителните бактерии.

Достатъчно е веднъж месечно да пускате съдомиялната си само с две чаши дестилиран бял оцет, за да премахнете натрупаните отпадъци. След цикъла с оцет, поръсете една чаша сода за хляб и пуснете цикъл с гореща вода, за да премахнете миризмата. По този начин ще сте сигурни, че съдомиялната ще е изчистена от бактерии.

За да дезинфекцирате без съдомиялна машина, може да използвате химически разтвор. Напълнете контейнер с разтвор на хлорна белина. Препоръчва се да използвате 2 супени лъжици белина в 4 литра хладка вода, но проверете инструкциите на вашия конкретен химикал за дезинфекция, за да определите правилното съотношение. Оставете съдовете да се накиснат в разтвора за около две минути, преди да ги оставите да изсъхнат на въздух.

 

Не забравяйте да почиствате и посудата за миене на съдове

 

Кухненските гъби имат пори, където могат да живеят бактерии, така че е добра практика гъбите да се дезинфекцират често в съдомиялна машина или в разтвор с белина. Също така е важно да сменяте гъбата веднъж седмично, но преди да я изхвърлите, я използвайте за почистване на вътрешността на съдомиялната машина.

Избършете вътрешността на стените, за да отстраните остатъците или твърдата вода, и след това пуснете цикъл на дезинфекция на съдомиялната машина.

Трябва също да почистите мивката си след миене на чинии или приготвяне на сурова храна. Скорошно проучване на Министерството на земеделието в САЩ установи, че кухненската мивка е сред най-замърсените повърхности.

Бъфър съветва да се използва кърпа и препарат за съдове, за да се изтърка мивката и да се намали натрупването на бактерии от храната.

„Почистването на мивката след миене на чинии ще бъде от полза, особено ако току-що сте използвали дъска за рязане, на която е седял суров продукт“, казва Бъфър.

Ако искате да изсушите съдовете си, е най-добре да ги оставите да изсъхнат на въздух, вместо да използвате кърпа. Проучванията са установили, че кърпите в домашните кухни могат да съдържат бактерии и потенциално да прехвърлят бактериите върху посудата.

„Когато ги прибирате, се уверете, че ръцете ви са чисти“, съветва още Бъфър. „Не искате да свършите цялата тази работа и след това да използвате тоалетната и да пипате съдовете, без да сте си измили ръцете.“

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Универсален ултразвуков активатор – дезинфекцира течности, храни, съдове, тъкани, подобрява вкуса на алкохола

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *