Все повече млади хора се разболяват от рак

Стомашно-чревните диагнози за рак се увеличават сред хората под 50 години, показват нови изследвания

все повече млади хора се разболяват от рак

Рак на дебелото черво, панкреаса и жлъчните пътища се диагностицират по-често при по-млади хора, отколкото преди десет години, според нов доклад.

Проучването, публикувано по-рано този месец в JAMA Network Open, има за цел да сравни нивата на заболеваемост от рак или броя на новите диагностицирани случаи при хора на възраст под 50 години между 2010 г. и 2019 г. За това време процентът на млади хора с ракови заболявания се е покачил с 0,74.

През този период стомашно-чревните ракови заболявания с ранно начало не само са имали най-голямо увеличение на броя на новите случаи (от 6 431 случая през 2010 г. на 7 383 случая през 2019 г., или увеличение с 14,8%), но също така са имали и най-бързо увеличение, нараствайки с 2,16% годишно.

Тези нови данни, макар и не непременно изненадващи, подкрепят други скорошни изследвания за нарастването на стомашно-чревния рак при по-младите популации, според Джейк Щайн, асистент по онкология и изследовател в Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина.

„В медицинската общност се знае за увеличаването на раковите заболявания на стомашно-чревния тракт и по-специално на колоректалния рак при по-млади пациенти от известно време“, казва Щайн. „Но това проучване дава ясни данни, които показват, че тези тенденции са реални.“

И не само ракът на стомашно-чревния тракт с ранна поява се увеличава – новото проучване също така идентифицира увеличения на честотата на рак на гърдата, пикочната система и репродуктивната система.

Ето какво трябва да знаете за това увеличение на раковите заболявания с ранно начало и какво можете да направите, за да намалите риска.

Джейк Щайн, асистент по онкология и изследовател в Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина
Джейк Щайн, асистент по онкология и изследовател в Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина

 

Кои видове рак са се увеличили най-много и на какво се дължи това?

 

Честотата на рак на стомашно-чревния тракт с ранно начало е нараснала най-много, следвана от рак на пикочната система и рак на женската репродуктивна система (на маточната шийка или на яйчниците).

За стомашно-чревни ракови заболявания с ранно начало най-често съобщаваните са рак на дебелото черво, ректума, стомаха и панкреаса. Въпреки това, честотата на рак на апендикса, интрахепаталния жлъчен канал и панкреаса нараства най-бързо през десетилетието.

Раковите заболявания на гърдата също се открояват. Те имат има най-голям брой нови случаи с ранно начало конкретно през 2019 г.

„Проучването дава по-широк поглед над проблема“, обяснява Кала Висванатан, професор по епидемиология и онкология в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Изследването на включва индивидуални фактори, като фамилна анамнеза, начин на живот и т.н. Затова е трудно да се определи точната причина за това увеличение. А начинът на живот и поведенческите фактори със сигурност играят роля в риска от развиване на ракови заболявания.

Кала Висванатан, професор по епидемиология и онкология в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health
Кала Висванатан, професор по епидемиология и онкология в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

 

Ракът не е заболяване само на възрастните хора

 

Повече от всичко, проучвания като тези са важни, за да могат здравните специалисти, политиците и дори отделните хора да разберат по-добре рисковете от рак.

„Не всеки човек трябва да започне скрининг за болестта в ранна възраст, но е важно тези, които може да са изложени на по-висок риск поради фамилна анамнеза, генетика, раса или други фактори, да не отлагат този разговор с лекаря си”, казва Висванатан.

Що се отнася до стомашно-чревния рак и по-специално колоректалния рак, препоръчителната възраст за започване на скрининг вече е не на 50, а на 45 години.

„Все още не сме стигнали до точката да кажем, че трябва да правим скринингови тестове като мамографии или колоноскопии при по-млади пациенти, но бъдещи проучвания могат да наклонят везните в тази посока“, казва Щтайн.

Никой не е защитен от появата на коварното заболяване, но все пак могат да се вземат превантивни мерки. Те включват: поддържането на здравословно тегло, избягване на тютюнопушенето и защита на кожата от слънцето.

„Все още съм млад, няма защо да се притеснявам за това заболяване”, си казват повечето хора.“Това проучване ни напомня, че трябва да се грижим за нашите тела тук и сега“, категоричен е Щайн. „Да се храним по-здравословно, да пием по-малко алкохол, да отслабваме, да останем активни – това са правила, които трябва да спазваме още на 30 години”, допълва той.

Линк към проучването: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2808381

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

В17 Комплекс Форте: витамин Б17 (В17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *