Кога е най- подходящото време за хранене

Ако следвате тези насоки ще получавате максимална полза за организма от храната, която консумирате

Скорошни проучвания показват, че циркадната система на тялото подготвя тялото да бъде по-ефективно при смилането, усвояването и метаболизирането на храната по-рано през деня.

Изглежда, че адаптирането към тези практики може да донесе определени ползи за здравето. От друга страна, нарушаването на тези биологични ритми е свързано с метаболитни дисфункции, свързани със затлъстяване, диабет и други разстройства.

Друга препоръка е да ядете по-голям брой малки хранения вместо три големи. Това поддържа метаболизма активен и намалява склонността към лошо и прекомерно хранене. Проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, посочи, че:

Препоръчително да адаптирате броя на дневните си хранения към вашите индивидуални нужди.

Изглежда, че има консенсус между учените относно съветите за спазване на редовните графици на хранене. Да видим какви са препоръките.

Закуска два часа след събуждане

В публикация в списание Circulation Американската сърдечна асоциация (AHA) отбеляза, че закуската е първото хранене за деня, което трябва да ядете в рамките на два часа след събуждане, обикновено между пет сутринта и десет сутринта.

Някои обаче предполагат, че седем или осем сутринта е най-подходящото време за закуска.

Какво трябва да включва добрата закуска? Както знаете, това е най-важното хранене за деня, така че трябва да бъде обилно. Всъщност трябва да включва плодове, зърнени храни и източник на калций. Това ще осигури пълноценна и здравословна закуска.

 

Някои хора не могат да закусят поради факта, че нямат апетит, когато се събудят. Ако сте един от тях, препоръчваме ви да отделите малко време (къпане, подготовка и т.н.), така че тялото ви да се събуди и да започнете да се чувствате гладни. Пиенето на чаша вода може да помогне.

След като сте закусили, може да отидете на фитнес или на работа, или може да имате други задължения за вършене. Около десет или единадесет часа е добра идея да хапнете нещо малко. Всъщност това е идеалното време да хапнете малко плодове, зърнено блокче или кисело мляко с ядки. Ако желаете, можете да изпиете и чаша кафе.

Въпреки това, дали ще изберете да похапнете по средата на сутринта или не, е въпрос на личен избор. Въпреки това, хапването на нещо леко ще ви помогне да останете сити до времето за хранене. Освен това ще ви даде малко повече енергия.

От друга страна, може да не смятате за необходимо да хапвате лека закуска по това време на деня, защото обядвате по-рано, закусвате по-обилно или просто не сте гладни по това време на деня. Наистина няма значение, стига до края на деня да сте покрили всичките си хранителни изисквания.

Междинна закуска

Следобедните закуски не са само за деца. Възрастните също трябва да ги ядат. Те помагат да предотвратите пристъпите на глад до вечеря и ви спират да похапвате нездравословна храна.

Преглед, публикуван в списание Advances in Nutrition, подчертава, че похапването на здравословна храна има потенциала да добави ценни хранителни вещества към ежедневната диета. Освен това увеличава усещането за ситост и допринася за здравословно тегло. Въпреки това, както при приема в средата на сутринта, вие можете да го адаптирате към вашите лични обстоятелства.

Подходящото време за хапване е между четири и пет следобед. Ако сте обядвали в три следобед, можете да удължите това време до шест следобед. Всъщност тези часове са гъвкави и можете да ги адаптирате към собствения си начин на живот.

Вечерята не трябва да е по-късно от 21:00 часа

Подходящото време за вечеря е между седем или осем вечерта. и девет или десет вечерта. Не е добра идея да ядете по-късно, освен ако не си легнете много късно. Не забравяйте, че трябва да минат поне два часа след като приключите с вечерята, преди да заспите.

Това е така, защото ако заспите с пълен стомах, ще ви бъде трудно да заспите, ще се почувствате неудобно и най-вероятно ще изпитате газове.

Нещо повече, според последните данни в списание Nutrients, храненето късно вечер е свързано с по-висок процент телесни мазнини. В допълнение, хората с този навик са по-склонни да ядат големи порции и богати на енергия храни и да ядат втори порции. От своя страна те представляват по-голяма резистентност към инсулин и по-висок сърдечно-съдов риск.

Смятаме, че бихте искали да прочетете и тази статия: Най-добрите и най-лошите храни за вашето храносмилане

Вечерята трябва да е лека. Например супа, риба, пилешки гърди и зеленчуци са добри варианти.

Това трябва да е вечеря, която е богата на витамини и е лека за вашето храносмилане. Някои хора просто пият чаша мляко или малък сандвич. Това също е достатъчно. Нуждите на всеки са различни.

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при формулирането на здравословна диета. Обикновено говорим за количеството и качеството на храната. Сега трябва да вземем предвид и времето, в което се яде.

Това обаче е нова тема и предстои много да се проучи. Въпреки това изглежда възможно времето и честотата на хранене да окажат влияние върху здравето на хората.

Заключение

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при формулирането на здравословна диета. Обикновено говорим за количеството и качеството на храната. Сега трябва да вземем предвид и времето, в което се яде.

 

Това обаче е нова тема и предстои много да се проучи. Въпреки това изглежда възможно времето и честотата на хранене да окажат влияние върху здравето на хората.

Тези препоръки са едни от най-важните, но всичко зависи от вашите индивидуални изисквания. Безспорното е, че трябва да ги придружите със здравословен начин на живот, ако искате.

Източници: www.verywellhealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *