Увеличават ли татуировките риска от рак на кръвта?

Ново проучване предполага, че татуировките може да повишат риска от лимфом

причиняват ли рак татуировките

Учени смятат, че може да има връзка между татуировките и повишения риск от развитие на злокачествен лимфом, рак на кръвта, който засяга лимфната система. Твърдението идва от изследване, публикувано през май в списанието eClinicalMedicine, което установи, че наличието на татуировка е свързано с 21% по-високи шансове за диагноза лимфом.

Популярността на татуировките нарасна през последните години и изследователите започнаха да се интересуват все повече от изследването как те влияят на организма.

„Проучването предполага, че татуировките могат да бъдат рисков фактор за злокачествен лимфом, което може да се възприеме като проблем от гледна точка на общественото здраве“, заключават авторите.

Проучването само установява корелация и не твърди, че татуировките причиняват лимфом. Все пак някои експерти, които не участват в изследването, предупреждават да не се предоверяваме на резултатите.

Ето какво трябва да знаете за потенциалната връзка между татуировките и рака.

 

Как и какво установява проучването?

 

Някои предишни изследвания също откриват доказателства, които предполагат слаба връзка между татуировките и рака.

Например Международната агенция за изследване на рака класифицира някои химикали, открити в мастилото за татуировки, като канцерогенни или потенциално канцерогенни, но най-вече само при поглъщане, вдишване или нанасяне върху кожата.

Проучванията показват също, че пигментът от татуировките в крайна сметка се филтрира и съхранява в лимфните възли, където започват някои случаи на лимфом. Именно на този фон изследователите са се опитали да разберат повече за дългосрочните ефекти на мастилото за татуировки.

Те са използвали Шведския национален раков регистър и националната здравна база данни, за да идентифицират всеки случай на злокачествен лимфом, диагностициран при близо 12 000 души на възраст от 20 до 60 години между 2007 и 2017 г. След това са сравнили данните с отговорите от въпросник, който са разпространили през 2021 г., в който питат хората дали имат татуировки и ако да, колко и каква покрива мастилото.

Изследователите са открили, че наличието на татуировка е свързано с около 21% повишени шансове за лимфом, като размерът на татуировката не оказва влияние върху риска за човека.

Най-голям е рискът за развиване на заболяването до 2 години след татуирането.

Лимфомът засяга частта от тялото, която помага на имунната система да се бори с инфекциите. Има два вида: неходжкинов лимфом и ходжкинов лимфом.

„Важно е да се има предвид, че лимфомът е много рядко заболяване“, казва водещият автор на изследването Кристел Нилсен, д-р, доцент в отдела по трудова медицина и медицина на околната среда в университета в Лунд, Швеция. „Увеличението е свързано с основен риск, който е много нисък.“

Кристел Нилсен, водещ автор на изследването, д-р, доцент в отдела по трудова медицина и медицина на околната среда в университета в Лунд, Швеция
Кристел Нилсен, водещ автор на изследването, д-р, доцент в отдела по трудова медицина и медицина на околната среда в университета в Лунд, Швеция.

 

Какво мислят специалистите в областта?

 

Няма причина за паника, ако имате татуировка или обмисляте да си направите такава, категорични са експертите.

Някои фактори на околната среда наистина повишават шансовете за рак. В случай на лимфом, отслабената имунна система и излагането на химикали като бензол и някои хербициди са известни рискови фактори.

Въпреки това, д-р Марк Хофман, директор на програмата за лимфоми в отдела за хематологични злокачествени заболявания и клетъчна терапия в Раковия център на Университета в Канзас, казва, че е нужна още много от доказателствена подкрепа, за да се определи, че излагането на тези вещества предизвиква появата на ракови клетки.

д-р Марк Хофман, директор на програмата за лимфоми в отдела за хематологични злокачествени заболявания и клетъчна терапия в Раковия център на Университета в Канзас
д-р Марк Хофман, директор на програмата за лимфоми в отдела за хематологични злокачествени заболявания и клетъчна терапия в Раковия център на Университета в Канзас.

„Връзките между рака и тютюнопушенето или излагането на ядрена радиация например са драматични и неоспорими”, казва той. „Но тази ясна връзка не е установена за татуировките”, добавя още експертът.

За момента няма никакви категорични доказателства, които да свързват татуировките с повишен риск от какъвто и да е вид рак.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Линк към проучването: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370%2824%2900228-1/fulltext

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *