Защо е толкова важно за здравето ни да не позволяваме застой на лимфата в организма?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Лимфната система изпълнява много важни функции в човешкото тяло. Тя го предпазва от чужди антигени, от патогенни организми и токсини. Освен това транспортира хормоните в тялото, регулира водно-солевия и мастния метаболизъм.

Лимфен застой – какво трябва да знаете? Ако има нещо нередно с лимфната система, се появяват характерни симптоми. Например, лимфните възли се подуват, обяснява д-р Евгений Козлов. Лимфната система е от решаващо значение за метаболизма и прочистването на клетките и тъканите. Една от основните функции на лимфната система е детоксикацията. Съответно, ако тази система не работи, няма да настъпи детоксикация или отстраняване на отпадните метаболитни продукти.

Лимфната система в тялото и нейното прочистване

Проблемите на стомашно-чревния тракт, на имунната система и опорно-двигателния апарат са свързани с нарушения на лимфната система. Как се проявява проблемът с лимфната система?

  • Отоци: подуване на лицето, краката, следи от чорапите по глезените.
  • Постоянна умора през деня.
  • Състояние на кожата: много акне в различни области на тялото.
  • Увеличени лимфни възли в слабините, под коленете, под челюстите, зад ухото.

Лимфната система е част от сърдечно-съдовата система

Разположена е успоредно на нея. Кръвта се движи в тялото поради свиването на сърцето. Лимфните съдове съдържат безцветна течност, наречена лимфа. Тя се движи в резултат на мускулните контракции. А очистването на лимфата от токсините се извършва в лимфните възли. Основните лимфни възли са:

  • Аксиларен (където се извършва детоксикацията и лимфения дренаж).
  • Ингвинален.
  • Подмандибуларен.
  • Подколенен.

Ако интоксикацията (замърсяването) достигне връхната си точка, тогава лимфата започва да циркулира изключително бавно в тялото. Настъпва процес на самоотравяне.

Ако човек води здравословен начин на живот (храни се правилно, спортува, пие достатъчно течности), това не се случва. Когато спортуваме, нашите мускули работят. Това е работата на мускулите, която води до факта, че лимфата започва да циркулира правилно в тялото.

Ако седим цял ден и се движим малко, това води до застой на лимфата. Предвид позицията, в която седим, изпитваме постоянно притискане на лимфните съдове в слабините. Това е мястото, където се появяват задръствания във вид на болести като простатит, както и тези, свързани с гинекологията. Трябва да започнете да се движите, за да работи лимфната система.

Как се отравя организмът?

Ако човек яде голямо количество месо или набързо похапва през нощта, това води до отравяне на тялото. Лимфата му се уплътнява и започва да циркулира изключително бавно. Тялото започва да премахва токсините през кожата и потните жлези. Това се проявява в акне и наднормено тегло. Освен това наднорменото тегло не е свързано само с мазнините, а с натрупването на излишни течности в тялото. Мнозина забелязват, че когато започват процедури за детоксикация или да спортуват уринират по-често. Благодарение на това излишната течност се изхвърля от тялото.

Симптоми на застоя на лимфата

Силната миризма на потта показва, че лимфната система е много претоварена и че тялото започва да премахва токсините през кожата. Конвенционалните системи за детоксикация (бъбреците, стомашно-чревния тракт, белите дробове) вече не се справят с тази задача. А задачата на лимфата е да изкара всичко навън.

По правило подуването се натрупва в долната част на тялото. Цялата течност се стреми надолу под въздействието на гравитацията. Освен това прекарваме много време седнали. И се получава застой под пояса.

Лимфна система и наднормено тегло

Една от причините за наднорменото тегло е неправилното функциониране на лимфната система. При правилна работа течността не се задържа. Излишната течност съществува, за да разрежда съществуващите в тялото токсини. След като токсините бъдат елиминирани, няма нужда тялото да натрупва излишни течности. Освен това мастната тъкан може да натрупва токсини в себе си. Следователно, ако лимфната система се постави в ред, тогава мастната тъкан ще намалее.

Лимфната система = имунитет

Лимфоцитите са клетки на имунната система. Те са в лимфата. Човек ще бъде податлив на настинки, остри респираторни вирусни инфекции и бронхити, ако лимфната му циркулация е лоша. Основният защитник срещу микробите са сливиците (част от лимфната система). Ако тя е   претоварена, сливиците няма да работят. Когато лимфните възли са увеличени, може да има огнище на хронична инфекция. Лимфоидната тъкан в устната кухина е първата бариера срещу бактериите или вирусите.

Връзката между кръвта и лимфата

И двете вещества произхождат от междуклетъчната течност. Следователно детоксикацията може да се извърши на клетъчно ниво. Нарушенията в лимфата водят до интоксикация и на кръвта.

Как са свързани ставите и лимфата?

Лимфата отива не само към органите, но и към ставите. Например, ако лимфният поток в коленете е нарушен (има лимфни възли под коленете), тогава ще възникне възпалителен процес в коляното. Следователно артритът може да бъде причинен от инфекция. Някои патогени (например хламидията) живеят в лимфата.                                                                                                

                                                                                                                                                     Д-р Евгений Козлов

Връзката между лимфата и вените

Кръвоносната и лимфната система са разположени вътре в тъканите. Ако лимфата тече лошо, възниква стагнация на течността. Лимфният съд започва да оказва натиск върху кръвоносния съд и притока на кръв се влошава.

Това крие риск от развитие на разширени вени.

Автор: Доктор Евгений Козлов, econet

Продуктът B-17 Комплекс форте помага при:

  • При отслабен имунитет
  • За възстановяване на имунитета след прекарана химио или лечетерапия
  • При онкологични проблеми
  • За повишаване на жизнения тонус
  • Предпазва от свободните радикали и оксидативния стрес
  • За намаляване на възпалителни процеси в тялото
  • За регулиране на кръвната захар, кръвното налягане и мазнините
  • За подобряване на гъвкавостта и проточността на кръвоносните съдове
  • Забавя процеса на стареене
витамин B17 Leat
Новият B17 Комплекс Форте съдържа екстракт от кайсиеви ядки

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *