Притиснат седалищен нерв: нито можеш да се наведеш, нито да се изправиш

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

„Имам притиснат седалищен нерв“, оплакват се пациенти с болка в лумбосакралната област и крака

притиснат седалищен нерв

Понякога те се диагностицират с ишиас или ишиалгия. И двете обаче не са болест, а комплекс от симптоми. Причините, които ги предизвикват, както и методите за лечение са разнообразни.

Седалищен нерв: дебел колкото пръст

Да започнем с анатомията. Седалищният нерв пренася сигнали от долната част на тялото до гръбначния мозък и обратно. Това е най-дългото и най-мощното от всички нервни влакна, които минават през тялото, образувайки нашата собствена невронна мрежа. Ширината му е като пръст на ръката, 8–12 мм.

Седалищният нерв се образува от съединението на лумбалните и сакралните нервни корени и преминава през тазовата кухина под пириформния мускул. Именно неговият спазъм често се оказва причина за тези болки в сакралната област!

След това нервът минава по задната част на крака, под коляното, където се разделя на два клона: перитонеален и тибиален. Единият от тях инервира, т.е. доставя нерви на задната повърхност на подбедрицата, а другият – на предната част, както и стъпалото и фалангите на пръстите.

Една болка, два синдрома

Всъщност, малкият пириформен мускул може да притисне, тоест да притисне седалищния нерв, като по този начин причинява силна болка. Той се намира под глутеалните мускули и участва в движението на тазобедрената става и стабилизирането на тазобедрената става. Напрежението му може да причини болка както в самото седалище, така и по хода на седалищния нерв.

Хората, чийто седалищен нерв преминава през пириформения мускул, са особено податливи на този проблем. Това не е патология, а само характеристики на анатомията, но в този случай болезнените усещания възникват при всяко увреждане, а именно:

• хипотермия;
• изкълчване или претрениране;
• нараняване на глутеалната област;
• оставане в неудобно положение за дълго време и т.н.

Пациентите често обясняват болката в краката като прищипване на седалищния нерв, което всъщност е причинено от съвсем друга причина: радикуларна компресия поради херния или издатина в долната част на гръбначния стълб. Пациентите са наполовина прави: болката наистина минава по протежение на седалищния нерв. Но причината за неразположението е в гръбначния стълб.

Такава вторична компресия на седалищния нерв, в допълнение към херния и издатина на гръбначния стълб, може да бъде причинена от:

• бременност;
• тумори (доброкачествени и злокачествени);
• гинекологични заболявания;
• увреждане на тазобедрената става;
• неуспешна операция за смяна на тазобедрена става и др.

Характерът на болката и в двата случая е подобен. Пациентите се оплакват от интензивна болка, „лумбаго“, пареща болка, която ограничава физическата подвижност. Освен ако повишената болка при кашлица се проявява само при радикуларен синдром.

Нека разберем причините

Когато пациент пристигне в болницата и сам казва, че е с „притиснат седалищен нерв“ (както често се случва и при други синдроми, които имат много причини), лекарят трябва да бъде особено внимателен при първоначалната среща. Какво причинява болката? В какво състояние е гръбначния стълб? Тазобедрена става? Пириформения мускул? Има ли други причини, включително тумори и некроза на главата на тазобедрената става, изискващи незабавна операция?

Най-често лекарят трябва да определи към коя от двете големи групи принадлежи състоянието на пациента при притиснат седалищен нерв

Дали това е радикуларен синдром, причинен от херния/протрузия, или е компресия на седалищния нерв от пириформения мускул? Трябва ли да се лекува гърба или е достатъчно само един мускул? За да отговори на тези въпроси, лекарят провежда специални тестове за диагностика на мускулите.

Разработени са много мускулни тестове. По време на тях пириформения мускул се подлага на напрежение, докато пациента извършва различни движения и записвайки появата на дискомфорт в болезнената област. Тестовете се състоят от прости движения: повдигане и спускане на засегнатия крак, събиране и разделяне на бедрата и др.

Не всички тестове са еднакво правилни, но има и такива с висока диагностична вероятност. Въз основа на техните резултати лекарят предписва допълнителни изследвания, например ЯМР на лумбалния гръбначен стълб, за да диагностицира наличието на радикуларен синдром.

Лечение на притиснат седалищен нерв

Лечението на радикуларния синдром продължава два до три месеца. Но има остри случаи на тежка компресия на корена, които може да изискват операция.

Продължителността на лечението на Пириформис синдромът зависи от тежестта на проблема. Въздействието трябва да е комплексно. Първоначално трябва да се стигне до облекчаване на острата болка с помощта на блокади и инжекции с аналгетици , както и прием на мускулни релаксанти и витамини от група В. Следва физиотерапия и други нелекарствени методи:

• физиотерапия (UHF, магнитна терапия, лазерна терапия);
• рефлексология;
• масаж, мануална терапия;
• при специални случаи – хирургично лечение;
• лечебна физкултура.

Освен инжекции и хапчета – движение при притиснат седалищен нерв

Грешка е да се смята, че доброто обезболяване е достатъчно и проблемът ще бъде решен. За да се избегнат ранни рецидиви на заболяването, лечението с лекарства трябва да се комбинира с нелекарствени методи. И тук пациентите могат да си помогнат сами.

Разработените методи за облекчаване на болката в пириформния мускул са насочени към отпускането му. Това включва и пост-изометрични упражнения за релаксация.

Комплектите упражнения представляват прости движения, предимно със свити крака, изпълнявани в легнало или седнало положение. Те облекчават спазма на пириформения мускул и нормализират кръвообращението. Някои упражнения могат да се правят дори в офиса, без да привличате излишно внимание към вашите движения.

Интернет предлага разнообразие от комплекси за пост-изометрична релаксация на пириформения мускул, но все пак е по-добре първо да се консултирате със специалист по физиотерапия, тъй като изпълнението на упражненията може да бъде неприятно и дори болезнено. Като цяло, гимнастиката, насочена към отпускане на пириформния мускул, е важен и ефективен компонент на лечението.

Спонди гард
Спонди гард помага

Източник: polyclinika.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *