Кога и защо свинското месо е опасно за здравето?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Има много дебати за опасностите от свинското месо

свинското месо

Ако говорим за свинското месо от научна гледна точка, без да намесваме религия и спекулации, тогава опасността от него става очевидна.

И така, защо свинското месо е опасно и как можем да избегнем негативните ефекти от консумацията му върху тялото?

Свинското месо не се счита за диетично, мнозина дори го смятат за вреден продукт. и има известна логика, както и достатъчно научи доказателства това да е така.

Историята на свинското месо в храненето

Свинското месо е най-консумираният вид месо в света. То е особено популярно в азиатските страни. Започва да присъства в човешката кухня още през петото хилядолетие пр.н.е.

Някои култури забраняват яденето на свинско месо, например юдаизма. В исляма забраната е изрично посочена в Корана, а търговията с такова месо е незаконна в някои мюсюлмански страни. Старият завет също повтаря няколко пъти забраната за ядене на свинско месо на основание неговата „нечистота“. Точните причини, поради които много религии въведоха такава забрана, не са установени.

Трябва да се има предвид, че половината от производството и потреблението на свинско месо е концентрирано в Китай.

Състав и калорично съдържание на свинското месо

• Съдържание на калории на 100 грама – 375 kcal;
• Белтъчини – 22,6 грама;
• Мазнини – 31,6 грама;
• Въглехидрати – 0 грама.

Какви са ползите от свинското месо?

Свинското е много енергоемко месо, съдържащо голямо количество мазнини и протеини, които подхранват тялото. Полезно е за тези, които се занимават с активна физическа работа, спортуват и прекарват времето си на открито. Това месо възстановява добре силата.

Месните протеини съдържат незаменими аминокиселини, които са необходими за изграждането на собствени протеини. Яденето на свинско има благоприятен ефект върху мускулния растеж. Липсата на протеин в храната може да причини мускулна атрофия по време на активен спортен начин на живот – когато се изгаря повече енергия, отколкото се изразходва. Това може да причини не само загуба на тегло, но и „изгаряне“ на мускулни влакна.

Свинското месо съдържа много цинк, магнезий и селен

Те подпомагат работата на сърцето и имат положителен ефект върху производството на хормони на щитовидната жлеза. Селенът също така укрепва и имунната система.

Това месо съдържа много витамини от група В, които участват в метаболизма и са отговорни за растежа и развитието, както и за хемопоезата.

Как вреди свинското месо на здравето, според науката

Значението на растежния хормон

Свинското месо съдържа големи количества растежен хормон, който е причинен фактор за развитието на възпаление, хипертрофия и подуване на тъканите (акромегалия, затлъстяване, склонност към патологични образувания, включително злокачествени).

Оттук и отговорът на въпроса за причините за нарастването на раковите заболявания при 60-70-годишните пациенти. При редовна консумация на свинско месо (повече от два пъти седмично) тялото получава не само излишък от холестерол, който е градивният материал на туморните клетки, но и хормон на растежа, който стимулира развитието на злокачествени тумори. В същото време пушачите, поради приема на бензопирен, основният компонент на тютюневия дим и канцероген, повишават многократно риска от развитие на рак, докато например пушат цигари и хапват прегорено от барбекюто свинско месо.

Друга група вещества, които причиняват натоварване на физиологичните системи на тялото, са онкогенни и спорообразуващи агенти, както и ендобионти. Те действат като маркери за рак. Свинската кръв е особено богата на тях.

Друг много важен токсичен фактор при свинското месо е грипният вирус

Според вирусолога проф. Гордън Шор, този вирус живее в белите дробове на прасетата през лятото и почти винаги се намира в колбасите.

Проф. Гордън Шор

Съединителната тъкан на белите дробове е благоприятна среда за размножаване на вируса. В нея той остава в латентен стадий, докато не възникнат благоприятни условия за възпроизводство, например в началото на пролетта, заради липса на витамини, слаба слънчева светлина (инсолация) или хипотермия. Това е друг начин за предаване на инфекция и предизвикване на грипни епидемии.

Хомотоксикология на свинското месо

Животинските мазнини, постъпили в човешкия организъм с храната, се отлагат и имат специфичната структура и биохимичен състав на животното, на което принадлежат. Кръвта, ако се консумира така нареченото алангле, измива мастните депа, носи техните компоненти с образуването на високомолекулни съединения, които играят важна роля в развитието на атеросклероза, хипертония, влошаване на кръвоснабдяването на съединителната тъкан, особено на ендокринните жлези, и нарушаване на коронарния кръвен поток. Богатите на мазнини храни, особено беконът, в комбинация със стресови натоварвания причиняват интоксикация на съединителната тъкан.

Какви са разликите между свинското и другите меса?

Разликата не е само във вкуса и калориите. Свинското месо само по себе си е изключително мазно. Дори така нареченото постно свинско месо съдържа големи количества мазнини, главно под формата на мастни клетки, за разлика от говеждото и агнешкото. Като цяло агнешкото има значително по-малко клетъчна мазнина от свинското. При обилна консумация на свинско месо, което също съдържа много въглехидрати и протеини, се създават условия за отлагане на мазнини в съединителната тъкан и развитие на затлъстяване.

Хроничното излагане на свински токсини в резултат на системна консумация на свинско месо е основната причина за нарушения на мозъчния кръвоток и инсулти

To е свързано с отлагане на укополизахариди в базалната мембрана. Типична последица от редовната консумацията на свинско месо е язвата на стомаха и дванадесетопръстника.

Дългосрочната консумация на свинско месо води до замяна на хрущялната тъкан с лигавична съединителна тъкан, която не издържа на натоварвания. Така възникват артритите и артрозите. Ако има заболявания като левкорея и ерозия на шийката на матката, тогава биологично правилното лечение е пълната забрана на консумацията на свинско месо, за да се спре по-нататъшното приемане на свински токсини.

Някои хора смятат, че малко свинско няма да навреди

Това е грешка. Малкото количество също е отрова, която навлиза в слабите места на тялото, наречени Loci minoris resistentiae. За съжаление много лекари показват пълна некомпетентност по този въпрос: понякога вместо да забранят на пациента да яде свинско месо, те силно го препоръчват като диетичен продукт. Винаги трябва да се помни, че свинското месо се състои от токсичен материал (мазнини, слуз, хистамини, инициатори на възпаление, опасни хормони и др.), които се подлагат на гниене в червата, превръщайки се в типична маса от тор. Ето защо, ако искате да се предпазите от болести, не консумирайте свинско при никакви обстоятелства и под никаква форма.

Кое месо е вредно за здравето?

Най-трудни за храносмилане са “огнените” животински мазнини (печени на скара), а най-вредни… гъшите! На второ място е птичето – тлъста патица, следвана от агнешкото и свинското в „тежката“ категория. Още по-лошо е, ако тези видове месо, като мазните свински шишчета, се приготвят на открит огън, тъй като частиците дим съдържат канцерогени, които могат да причинят рак.

По същата причина трябва да избягвате и пушено месо: дори естествено пушено пиле и колбаси се различават кой знае колко от барбекюто по отношение на количеството вредни вещества, които съдържат. Освен това често се използват химически ароматизиращи добавки вместо естественото опушване. Затова опасността за здравето от такива продукти е още по-висока. В никакъв случай месото не трябва да е препечено, с много мазнина, сол и подправки.

Добре е да се откажете от месото, произведено в чужбина и доставено във вакуумна опаковка. Колкото по-далеч е страната на произход, толкова по-дълъг е срокът на годност на такова месо. Освен това и транспортирането отнема допълнително време. Следователно, продуктът може да съдържа консерванти. Също така е по-добре да не купувате замразено месо – то може да бъде размразено и замразено няколко пъти, което също не може да не повлияе на качеството на продукта.

Източник: indeyka.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *