Какво причинява хранителните алергии? Има заместващи продукти – вижте ги

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хранителните алергени предизвикват поредица от процеси, които наричаме алергични реакции към храни. Това заболяване включва непоносимост на човешкият организъм към протеините, съдържащи се в определени продукти.

Хранителните алергии могат да причинят от леки симптоми (като зачервяване и сърбеж) до животозастрашаващи реакции, какъвто е анафилактичният шок.

По правило хранителните алергии се проявяват при човек още през първите години от живота му. Еволюцията на това разстройство зависи от начина на хранене на пациента. В допълнение, алергичните реакции, причинени от хранителни алергени при такъв човек, са важни за развитието на заболяването.

Какво е алерген? Какво представляват хранителните алергени?

Алергенът е вещество, което може да причини необичайни реакции на имунната система на човек, който е чувствителен към този алерген. Хранителните алергени са храни или съставки, използвани за приготвянето им, които съдържат определени алергенни вещества. Те могат да причинят сериозни патологични реакции при човек, страдащ от този вид алергия.

Какви са най-разпространените хранителни алергени?

Днес се смята, че има повече от 160 различни хранителни алергени. Най-честите хранителни алергии при хората се причиняват от следните храни:

  • Мляко. Алергиите към млечните протеини са много чести, особено сред кърмачетата. Има голяма вероятност такава алергия да изчезне сама.
  • Яйца. Алергичните реакции към яйцата могат да бъдат доста сериозни и да представляват заплаха за живота на пациента в случай на анафилактичен шок. Тези алергени предизвикват много бърза реакция, нарушавайки функциите на различни органи и на тялото като цяло за броени минути.
  • Риба. Съединенията, съдържащи се в рибата, също могат да причинят тежки алергични реакции. Някои хора забелязват признаци на алергия дори само като вдишат миризмата на готвена риба.
  • Ядки. Колкото по-устойчиви са ядките на температурата по време на храносмилателния процес, толкова по-тежка е алергичната реакция. Ето защо ядките причиняват едни от най-честите хранителни алергени.
  • Фъстъци. Консумацията на фъстъци е една от основните причини за анафилактичен шок.
  • Пшеница и соя. Въпреки че тези алергии са доста редки, зърнените култури могат да повлияят на алергичните реакции, причинени от цветния си прашец.

Какви са симптомите на хранителните алергии?

Първите симптоми на хранителна алергия обикновено се появяват в рамките на няколко минути след като хранителният алерген навлезе в човешкото тяло.

Такива реакции могат да се развият при пациента и през първите 2 часа след хранене. Що се отнася до основните признаци на такива реакции, трябва да се имат пред вид следните симптоми:

  • Копривна треска.
  • Зачервяване на кожата и сърбеж.
  • Усещане за парене в устата.
  • Подуване на лицето.
  • Повръщане или диария.
  • Коремни спазми.
  • Кашлица или хрипове при дишане.
  • Замайване или зашеметяване.
  • Възпаление на гърлото.
  • Усещане за стягане в гърдите.
  • Загуба на съзнание.

Какво причинява хранителните алергии?

За да има човек алергична реакция към определен вид храна, той трябва да е ял този продукт поне веднъж преди това. Алергията възниква поради многократен контакт на тялото на пациента с алергенен за него продукт. В този момент антителата на имунната система реагират на антигена (хистамин), което причинява развитието на редица съответни симптоми в човешкото тяло.

Предразположеността на човек към хранителни алергии може да бъде повлияна от различни фактори. Например:

  • Генетична предразположеност.
  • Излагане на пациента на въздействието на антигени.
  • Нарушаване на абсорбцията на микроелементи от храносмилателните органи.
  • Фактори на околната среда.

С какво можете да замените хранителните алергени?

Трябва да се отбележи, че изключването на хранителни алергени от диетата в бъдеще може да причини протеинов дефицит при пациента. Енергийният дисбаланс и липсата на хранителни вещества в организма оказват негативно влияние върху здравето. Ето защо е важно да знаете кои храни могат да заменят хранителните алергени. И, разбира се, да ги включете в диетата си.

  1. Заместители на млечни продукти

Ако имате алергия към краве мляко и се страхувате от възможен дефицит на калций, не се притеснявайте. Има и други храни, които съдържат големи количества калций. Например, тъмнозелените листни салати, бобовите растения, ядките, рибата. За да не лишавате тялото си от основни витамини, можете да обърнете внимание на млякото, направено от такива дарове на природата каквато е соята. Съдържа по-малко протеини, но има голямо предимство – соята НЕ съдържа холестерол. Соевото мляко съдържа 2 пъти по-малко Бадемовото мляко е богат източник на витамини Е и В12.

Ориз. В оризовото мляко ще намерите витамин B12, желязо и калций. Лешниците са източници на калций, фосфор, магнезий и калий. Освен това съдържат голямо количество антиоксиданти.

Кокосов орех. Кокосовото мляко е богато на калций, фосфор, калий, селен и фолиева киселина.

Киноа. Тази зърнена култура съдържа магнезий, желязо, цинк, както и витамини Е, В1, В2 и В6.

  1. Алтернативи на яйцата

Яйченият жълтък има висока хранителна стойност и съдържа голямо количество различни витамини и минерали. Той е източник на витамини A, E, D, B12, B6, B2, B1 и фолиева киселина. Що се отнася до минералите, яйчният жълтък е богат на желязо, фосфор, калий и магнезий. Алтернативните продукти за заместване на яйцата включват месото, бобовите растения, рибата, зелените салати, тиквата, моркова.

  1. Заместители на рибата

Рибата съдържа не само важни за здравето протеини, но и основни минерали като натрий, калций, калий, магнезий, фосфор, йод и желязо. Рибата съдържа и витамини от група В. Тя е важен източник на мастни киселини. За да се предпазите от дефицит на тези микроелементи, обърнете внимание на следните продукти: млечни продукти, месо, яйца, морска храна,  зърнени храни, бобови растения, ядки.

  1. Алтернативи на ядките

Много често хората избягват ядките дори и без да страдат от алергични реакции към тях. Но ядките са важни източници на различни протеини, разтворими фибри, калий, мастни киселини, магнезий, фосфор, витамин Е и калций. За да сте сигурни, че тялото ви получава всички тези важни хранителни вещества, опитайте да замените ядките със следните храни: месо, риба, яйца, бобови растения, нахут, зехтин, маслини, авокадо.

Хранителните алергии изискват сериозно внимание. В случаи на реакция е по-добре да НЕ се самолекувате. Също така си струва да запомните, че въздействието на алергените може да се промени, намалявайки ефекта на лекарствата. И дори да направи употребата им нежелателна.

Източник: steptohealth.ru

Генераторът за сребърна вода д-р Силвър рязко повишава имунитета и кондицията, премахва проблемите в храносмилателната система. Помага при грип и настинки, при възпаления в организма

Генератор за сребърна вода на д-р Силвър

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *