Бъдете внимателни! 12 вида ухапвания от насекоми, някои – много опасни: Какво да правим?

Ухапванията от насекоми изглеждат различно. Как да разпознаете каква точно буболечка ви е ужилила? Някои от тях изискват незабавна медицинска помощ!

В тази статия ще научите за 12-те най-чести ухапвания от насекоми, които може да ви се случат. Бъдете внимателни! През лятото хората масово отиват на почивка извън града. В летни къщи или на пикници близо до езерото или реката. Рискът да ви се случат нежелани ухапвания от различни насекоми се увеличава. Следите от някои от тях изчезват бързо. Но има и особено тежки ухапвания, които изискват незабавна медицинска помощ! Прочетете внимателно за 12-те най-чести ужилвания, които можете да почувствате, докато се разхождате в града, сред природата или в чужбина по време на екзотична почивка.

Ще разгледаме по отделно 12 вида различни ухапвания от насекоми. А именно от акар, комар, оса, пчела, стършел, бълха, червена мравка, въшки, конска муха, дървеница, еленова муха, паяк отшелник.

  1. Кърлеж

Горският кърлеж е най-опасен за хората, тъй като е преносител на много опасни заболявания. Устният апарат на този паразит е проектиран по такъв начин, че му позволява да се прикрепи дълбоко и здраво към кожата. В този случай човек няма да изпитва никаква болка и може да открие кърлежа на тялото си дори след няколко дни.

Може обаче да се окаже, че кърлеж ви е ухапал и е сам паднал. След това на мястото на ухапването ще има червено петно ​​с обиколка от няколко сантиметра, а в центъра ще има черна или червена точка. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

  1. Комар

Визуално ухапванията от комари се появяват върху кожата като розови папули с очертанията на кръг или капки.

Ако почешете мястото на ухапване то ще се зачерви, защото слюнката на комара ще попадне и в околната тъкан А това ще засили реакцията. Има случаи, когато на мястото на ухапване се появява алергична реакция с подуване.

  1. Оса

Ужилването от оса е много болезнено. На мястото му се усеща парене, то се подува и се зачервява. Понякога ужилването от оса причинява главоболие, висока температура и обрив по тялото.

  1. Пчела

След като ви ужили пчелата умира. Това се случва, защото изгубва храносмилателния си тракт заедно с жилото. Следователно ужилването от пчела е доста лесно за разпознаване. Жилото ѝ трябва да се отстрани незабавно, за да се предотврати навлизането на отровата в кръвта. Ужилването от пчела е втората най-честа причина за анафилаксия. Ако почувствате задух, понижено кръвно налягане или затруднено дишане, обадете се незабавно на бърза помощ.

  1. Стършел

Това насекомо пробива кожата като пчелата, но ужилването не оставя рана.

Мястото на ухапване се подува, зачервява се и се появява остра болка. Симптомите на ужилване от стършел включват: ускорен пулс, гадене, повръщане, студени крайници и синкав оттенък на устните, ушите и шията. Възможна е дори загуба на съзнание.

Малките деца и възрастните с отслабена имунна система страдат много болезнено от ухапване от стършел. Ако се появят подобни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

  1. Бълха

Ухапванията от тези насекоми най-често се наблюдават по краката. Бълхата може да хапе многократно. Ухапванията изглеждат като малки червени точки. Ако ги разчесвате, те заздравяват много бавно. А на мястото на ухапванията остават тъмни петна за дълго време.

  1. Червена мравка

Когато това насекомо ви ухапе то отделя токсин, който предизвиква алергична реакция. Засегнатите зони визуално са подобни на ухапвания от бълхи, но ужилването от тази мравка причинява моментална остра болка.

  1. Въшки

Най-често тези насекоми живеят по главата. Но има видове, разположени и по други космати части на човешкото тяло.Ухапването причинява силен сърбеж и оставя малка червена точка.

  1. Конска муха

Ухапването оставя забележима следа с подуване около нея. На мястото на подуването се появява усещане за топлина. Ухапването предизвиква сърбеж, световъртеж, възможна е инфекция.

  1. Дървеница

Ухапванията от дървениците са масивни, плътно разположени едно до друго и групирани.Дървениците хапят в една линия.Броят на ухапванията от една буболечка е от 3 до 5 убождания на кожата със зачервяване на интервали от 2-4 сантиметра.

  1. Еленова муха

Ухапването оставя червена следа и е необичайно болезнено. Насекомото може да пренесе заболяване, наречено заешка треска. Симптомите са кожни язви, треска, главоболие.

  1. Паяк отшелник

Живее само в определени райони. Ухапването му се усеща едва след 6 часа, когато се появи болката. На мястото на ухапването се появява зачервяване или лилав пръстен (подобен на бичо око).

Запознайте се внимателно с това какви следи оставят по кожата и какви опасности крият ухапванията от различните насекоми. Информираният човек е въоръжен човек, нали?

Нека не се заблуждаваме лекомислено – планетата Земя не е на човеците. Насекомите над и под повърхността на планетата са много – трилиони, и трилиони и тъй нататък…

Източник: econet

 

Дерматил – помага при всякакъв вид сърбежи, екземи, драскотини, ухапвания от насекоми, ожулвания, изгаряния /слънчеви и термични/. Действа благотворно при бебешки подсичания, както и при акне.  Ускорява заздравяването на раните

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *