Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Острите вирусни инфекции на горните дихателни пътища (ГДП) – дежурна тема в есенно-зимния сезон

Интервю с доц. д-р Николай Петков д.м. – Завеждащ отделение по УНГ болести, УМБАЛ „Света Анна”.

Какво представляват инфекциите на ГДП и кои са причинителите?

Инфекциите на ГДП се причиняват най-често от рино- и аденовируси, както и от вирусите на грипа (от рода Influenzavirus на семейство Orthomixoviridae).

Характерните симптоми на тези инфекции се по­явяват след инкубация от един до три дни. Кли­ничната проява е най-често покачване на тем­пературата, болки в гърлото, трудност при пре­глъщане, кашлица, запушване на носа, не винаги съпроводено от секреция. Към тези симптоми се прибавят болки по мускулите, главоболие, а по­някога и подуване на шийните лимфни възли.

Колко често се срещат и коя част от населени­ето се засяга?

Характерно за тези заболявания е, че се разви­ват през есенно-зимния сезон, когато нивото на имунният праг спада. Засягат се най-често млади и много възрастни хора. При младите причината е попадането им в големи колективи (училища, университети, работно място), където обменът на инфекциозни агенти по въздушно-капков път нараства многократно. При възрастните е обратното – затворени по домове, с нисък иму­нен праг, при ограничена слънчева светлина, те са предразположени към различните форми на вирусни инфекции.

До какви усложнения могат да доведат ост­рите респираторни инфекции на ГДП? Усложненията могат да се разделят на две гру­пи – такива, които засягат млади хора, и такива, които се появяват при възрастни. При младите доминират отити, синуити, ларинго-трахеити. При възрастните усложненията могат да бъдат много по-тежки – инфекциозни миокардити, тежки бронхо-пневмонии, вестибуларни и слу­хови нарушения, гломерулонефрити. Естест­вено, това има своето обяснение. Имунната система при младите е по-силна и ограничава инфекцията.

Какво лечение да се прилага при наличието на остра респитраторна вирусна инфекция?

В началото на страданието може да се ползват антипиретици (противотемпературни средства) и обезболяващи медикаменти. Подходящи са локалните средства като капки за отпушване на носа, назални спрейове и физикални процедури (лъчиста електрическа топлина, електрическа възглавница, загрята торбичка с морска сол и пр.). Ако до 24-48 часа не се постигне лечебен ефект, а се появи болка в областта на околоносните кухини, ушите, окото, гърлото или ларинк­са, намесата на УНГ-специалист е задължителна. Той ще прецени необходимостта от включване на антибиотици и други медикаменти, както и извършването на допълнителни изследвания и консултации с други специалисти (интернист, инфекционист).

Какви мерки препоръчвате за предпазване от острите вирусни респираторни инфекции?

През последните години се наложиха няколко противогрипни ваксини. Поради голямата био­логична изменчивост на вирусите, те не винаги са ефективни. Не всеки е подходящ за тези ваксини. Преди да се ваксинира, човек трябва задължително да се консултира със своя лекуващ лекар.

Съблюдаването на хигиенно-хранителни нор­ми е много важно за предпазване от вирусните инфекции на ГДП. Препоръчват се движение, по възможност на чист въздух (туризъм в планина­та, разходки в парка), избягване съприкоснове­нието с големи човешки колективи. Храненето също играе важна роля. То трябва да бъде богато на плодове, зеленчуци и белтъци.

По съвет на личния лекар могат да се ползват ме­дикаменти, стимулиращи имунната защита.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *