ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Темата днес: Кой плаща за лекарските грешки? 1

ОБОБЩЕНИЕТО: Грешки при лечението причиняват смъртта на над 3000 пациенти годишно!!!

Изминалата година беше белязана от протести срещу лекарски грешки, отнели живота на много български родилки. Ще намери ли отдушник протестът чрез съда и колко от обвинените лекари ще бъдат осъдени, предстои да разберем през тази година. Какво показват съдебните дела през изминалите години? Има ли издадени ефективни присъди? Репортер на „Доктор“ се зае с нелеката задача да се порови в съдебните архиви на най-големите съдилища в страната, за да види има ли възмездие за сторените лекарски грешки.

Д-р Христо Спасов – Лекарски грешки причиняват смъртта на около 3000 пациенти годишно. Това сочи национално представително проучване, представено от социолога Тихомир Безлов на кръгла маса с експерти от здравната и съдебната система. Изследването е проведено в рамките на проект за подобряване на сътрудничеството между здравната и съдебната система в случаите на лекарски грешки.

Д-р Христо Спасов от Кюстендил е осъден за смъртта на пациент. Той обаче е убеден в своята невинност и 11 години по- късно е решил да заведе дело в Страсбург, за да изчисти името си.

През 2007 г. д-р Спасов е осъден на осем месеца затвор с три години изпитателен срок и забрана да упражнява професията си за шест месеца. Той е трябвало да заплати и обезщетение от 80 хиляди лева на роди­телите на починалия па­циент. Продължава да живее в Кюстендил, но вместо в хирур­гията е в Спешна помощ. През 2000 г. д-р Спасов оперира 24-годишен младеж, по­стъпил с остра форма на перитонит. На Т1-тия ден момчето напуска болни­цата в добро състояние. Няколко дни по-кьсно след усложнения е приет в со­фийска болница.

Днес д-р Спасов смята, че е изкупителна жертва на свои колеги медици вещи лица по делото, които са обвинили него за грешката на екипа от софийската болница.

На първа инстанция лекарят е признат за невинен. Втората ин­станция обаче решава, че причината е забавянето на операцията в кюстен­дилската болница.

Д-р Спасов е инфор­мирал прокуратурата за допуснати грешки в досъдебното производство, но от прокуратурата не са реагирали.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *