Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Темата днес: Кой плаща за лекарските грешки? 2

Наказан анестезиолог за смъртта на родилка в Свиленград

Тема с продължение…

В Хасково преди време беше осъден още един лекар, анестезиологът от Свиленград д-р Добри Маргаритов. На пьрва инстанция лекарят бе наказан с една година лишаване от сво­бода ефективно, с мотива, че на 11 юли 2001 г. е причинил по немарливост смъртта на родилка в Свиленград. Освен това лекарят беше лишен от право да упражнява професията си за една година и да изпла­ти на съпруга на починалата обезщетение в размер на 50 000 лв. Съдът в Хасково реши, че д-р Маргаритов е нарушил правилата на медицинската практика и не е направил всичко възможно, за да спаси живота на младата жена. Бременността на Дамяна протичала нормално, а в медицинския картон на бъде­щата майка не е записано нито едно отклонение от нормата при клиничните изследвания. Жената получава силни болки, обилно кървене и около 8 ч. е приета в свиленградската болница. Единайсет часа и половина по-късно започват контракции, а два часа след това родилката е прегледана от завеждащия отделението д-р Недялко Апостолов. Той й поставя диагнозата „отлепване на плацентата, обилно кървене и започващо задушаване на плода“. Шефът на родилното отделение веднага взема ре­шение за израждане на бебето със секцио, за да спаси живота на майката и на плода. В 22.30 часа родилката попада в ръцете на дежурния анестезиолог д-р Добри Маргаритов, който за­почва лекарствената подготовка за операцията чрез интубация с помощта на ларингоскоп и интубационна тръба.

Анестезиологът обаче не успява да се справи и затова започва да подава кислород на жената през маска. Когато и този опит се проваля, д-р Маргаритов пробва с интуба­ционна тръба с по-малък номер, а накрая прави трахеотомия – срязва трахеята и вкарва в нея обдишваща тръба. По време на тези манипулации анестезиоло­гът наранява Дамяна в областта на ларинкса. Тази „интервен­ция, въздейства негативно вър­ху сърдечносъдовата система на жената, но въпреки това д-р Маргаритов, според показани­ята, подава сигнал за началото на операцията. Няколко минути по-късно шефът на родилното отделение д-р Апостолов отмята чаршафа и вижда, че родилката е в състояние на силна цианоза (посиняване). Той обаче се доверява на анестезиолога и в 22.45 часа започва операцията за израждането на бебето. След десетина минути д-р Апостолов и дежурният ординатор отбеляз­ват една нетипична за нормал­ното секцио особеност – бебето е извадено полузадушено, но У крайна сметка успяват да спасят живота му. Борбата на лекар­ския екип за живота на Дамяна приключва в 23.40 часа с кон­статация за смъртта на младата жена. Пред съда наблюдаващият прокурор по делото Дарина Славова успява да защити обвинителната теза, че смъртта на Дамяна Димитрова е настъпила по вина на анестезиолога д-р Добри Маргаритов. Противно на опасенията за лоялност към човек от гилдията, медиците; призовани като свидетели по делото, подкрепят тезата, че д-р Добри Маргаритов е нару­шил не само правилата, но и лекарската етика. Според тях, анестезиологът не е направил добър избор на интубационна тръба и не е инжектирал на родилката доза атропин. Освен това, след като не е успял да направи успешно интубацията, той не е предупредил лекарския екип, а го е подвел да започне операцията. Анестезиологът не се призна за виновен до края. На следващите инстанции той бе оправдан. Отнемането на; лекарските му права за срок от 1 година обаче остана в сила.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *