Проф. Кантарджиев: В България вече има огнища на коклюш

Първите симптоми на коклюш включват: хрема, лека температура и лека кашлица.

проф. Тодор Кантарджиев за огнищата на коклюш и кърлежите

Най-засегнати от коклюш са децата до 4-годишна възраст. Случаите при подрастващите и възрастните са много по-малко.

Професорът споделя мнението, че огнищата на коклюш са причинени от „занемарената реваксинация”. Това е заболяване, което се предава лесно – едно дете, което кашля, може да зарази 17 други, които не са ваксинирани. Професорът подчерта, че болестта е най-опасна за новородените.

„Ако има пропуски във ваксинацията, ще има движение на болестта”, категоричен е специалистът.

Ако детето кашля повече от 10 дни и кашлицата е спастична или съпроводена от повръщане, трябва да се прегледа за коклюш, съветва още той.

 

Симптоми и лечение на коклюш: 

 

Симптомите на магарешка кашлица обикновено се развиват в рамките на 5 до 10 дни след като влезете в контакт с бактерията, която я причинява. Понякога симптомите не се развиват до 3 седмици.

Ранните симптоми могат да продължат от 1 до 2 седмици и обикновено включват:

  • Хрема или запушен нос
  • Субфебрилна температура
  • Лека кашлица (при бебетата няма кашлица)
  • Апнея (животозастрашаващи паузи в дишането) и цианоза (посиняване) при бебета и малки деца

В ранните си стадии магарешката кашлица изглежда не е нищо повече от обикновена настинка. Затова лекарите често не подозират и не го диагностицират, докато не се появят по-тежките симптоми.

По-късни симптоми:

Една до 2 седмици след началото на първите симптоми, хората с магарешка кашлица могат да развият пароксизми – бързи, бурни и неконтролирани пристъпи на кашлица. Тези пристъпи на кашлица обикновено продължават от 1 до 6 седмици, но могат да продължат до 10 седмици. Пристъпите на кашлица обикновено се влошават и стават по-чести, докато заболяването продължава.

Пристъпите на кашлица водят до:

  • Повръщане по време или след пристъпи на кашлица
  • Усещане за тежка умора
  • Затруднения с дишането

Бебетата може да се затрудняват да дишат, докато тийнейджърите и възрастните обикновено имат леки симптоми.

Лекарите лекуват магарешка кашлица с антибиотици. Има няколко антибиотици за лечение на коклюш. Много е важно заболяването да се лекува рано, преди да започнат пристъпите на кашлица. Това ще помогнете за предотвратяване на разпространението на бактериите, които го причиняват. Започването на лечение след три седмици заболяване е малко вероятно да помогне, въпреки че повечето хора все още ще имат симптоми. Дотогава тялото се е отървало от бактериите, но симптомите все още са там поради вече нанесените щети на организма.

 

По темата за комарите и кърлежите професорът е скептично настроен към действията на институциите.

 

„С комарите може да големи проблеми, защото в Подунавието и София не се обработиха водоемите”, казва Кантарджиев.

За кърлежите той отправя сурови критики към институциите и казва, че „в момента се допуска безгрижие към здравето на народа и гражданите на София не виждат да се пръска и коси, когато е сухо”.

Той подчертава, че пръскането срещу кърлежи не е ефективно, когато вали дъжд. Според него случаите на Лаймска болест през следващите месеци ще са показателни за мерките, които са взети.

От РЗИ Варна отчитат ръст на ухапаните от кърлежи този пролетен сезон. Миналата година за периода от 29 март до 4 април са отчетени 7 случая на ухапани от кърлеж, а тази година те са 36.

Тази година времето е много благоприятни за развитието на кърлежи. Миналата година беше по-хладно в този период.

Ако забележите кърлеж, трябва да отидете до болница и той да бъде премахнат от медицинско лице. Не е препоръчително да си правите експерименти с пинсети.

През последните години няма ръст на Лаймска болест в България. За лечението на заболяването е от ключово значение да се хване навреме, защото иначе може да доведе до сериозни усложнения, предупреждават експерти.

Източници: https://bnr.bg; https://www.cdc.gov/

Dr.Silver Сребърна вода – унищожава ефективно 650 вида бактерии, вируси, гъбички и вътрешно, и външно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *