Пролетно почистване: 8 места, на които трябва да обърнете внимание

Има места, които много хора пропускат по време на обичайното пролетно почистване. Ето кои са те и какви препарати ще Ви помогнат

пролетно почистване

С настъпването на пролетта може би смятате скоро да направите дълбоко почистване на дома си. Важно е да помислите за областите, където се натрупват микроби, които обикновено се пропускат по време на рутинно почистване.

„Има очевидни места като тоалетната, дръжките на вратите, мивките, но има и много други зони, за които хората не се сещат да почистят“, казва д-р Рейчъл Нобъл, професор в катедрата по околна среда, наука и инженерство в Университета на Северна Каролина.

Бактериите, гъбичките и плесените могат да виреят в скритите ъгли на домовете и лесно се пропускат.

Когато почиствате, е много важно да имате правилните препарати и да ги използвате безопасно, тъй като експериментирането с различни химикали може да бъде опасно.

 

Какви микроби виреят в домовете ни?

 

Като цяло, най-замърсените места в дома са тези, които бихте предположили. Това са кухнята и банята, защото там се срещат много от микроорганизмите, които могат да разболеят хората.

В кухнята хората често се разболяват от контакт със Salmonella или E. coli бактерии, докато в банята често срещаните виновници са метицилин-резистентният Staphylococcus aureus и бактериите, които причиняват стрептококови инфекции. Те могат да се разпространят чрез повърхностен контакт и някои бактерии могат да оцелеят върху домакинските повърхности от седмици до месеци.

Мухъл и плесен също се срещат на тези места, защото са влажни. Две често срещани групи домашни плесени, за които е известно, че причиняват респираторен дистрес, са видовете Stachybotrys и Aspergillus. Те може да причинят белодробни заболявания и алергични реакции.

д-р Рейчъл Нобъл, професор в катедрата по околна среда, наука и инженерство в Университета на Северна Каролина
д-р Рейчъл Нобъл, професор в катедрата по околна среда, наука и инженерство в Университета на Северна Каролина

 

8-те най-мръсни места:

 

Когато правите дълбоко пролетно почистване, е добра идея да се насочите към следните области, които много хора пренебрегват:

• Повърхността(ите) над вашата готварска печка: Врящата вода или варенето на храна може да доведе до събиране на влага върху повърхността(ите) отгоре. Това е благоприятна среда за плесени, които могат да предизвикат алергии или астматични пристъпи и могат да доведат до други здравословни проблеми.

• Диспенсърът за вода и лед на вашия хладилник: Влагата често се събира и тук, което го прави привлекателна среда за мухъл.

• Кошчета за боклук в кухнята и банята: Домашните кошчета за боклук са изложени на много микроби и трябва да се почистват старателно отвътре и отвън.

• Всички тъкани във вашата всекидневна: Тези повърхности могат да събират микроби с течение на времето.

• Вътрешността на хладилника: Рафтовете на хладилника са изложени на много храни, които могат да пренасят бактерии, така че трябва да почиствате хладилника редовно.

• Повърхности, които се докосват често: Ключовете за осветление, дръжките на вратите, дръжките на уредите, тоалетните чинии и всички други повърхности, които се докосват често, трябва да бъдат старателно почистени.

• Прага на входната врата: Прага на входната врата събира много микроби, които идват отвън, когато се стъпва на него.

• Кранчетата на смесителите в кухнята и банята: Кранчетата често са влажни, което ги прави привлекателна среда за мухъл

В идеалния случай тези зони трябва да се почистват ежемесечно, въпреки че повечето хора не го правят. Дори и да не се придържате към този ритъм, пак си струва да ги почистите, когато се сетите или когато имате време.

 

С какви продукти трябва да се запасите за обстойно пролетно почистване?

 

По време на пандемията от COVID-19 много хора започнаха да почистват със силни препарати, които не са необходими. Ноубъл казва: „Хората се объркват какво и къде да използват.“

Вероятно не е необходимо да пазарувате нови препарати за пролетното си почистване.

Вместо това трябва да се уверите, че имате под ръка тези четири продукта:

• Кислородна вода

• Алкохол

• Оцет (дестилиран бял оцет)

• Белина

Всички те могат да дезинфекцират домакински повърхности, но е важно да имате предвид няколко неща, когато ги използвате. Трябва да носите ръкавици, когато работите с химикали, които могат да проникнат в кожата и да причинят дразнене.

По същия начин е важно да не смесвате белина с други почистващи разтвори, особено ако съдържат амоняк, тъй като реакцията може да създаде токсичен газ.

И накрая, спазването на определени протоколи за безопасност, когато почиствате дома си, е от решаващо значение, особено когато премахвате мухъл от домакинските повърхности. Не трябва да активирате въртящи се вентилатори близо до повърхностите, които почиствате, тъй като те могат да разнесат микробите и в други части на дома.

Ако в дома Ви има бебе или човек с отслабен имунитет, почиствайте, когато са извън къщата, тъй като бактериите и мухълът, от които се отървавате, могат да бъдат вредни, ако бъдат погълнати.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *