Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мухъл вкъщи: как се отразява на здравето и къде най-често се образува?

Може ли наличието на мухъл вкъщи да ви разболее? Експерт по премахване на мухъл разязнява какво причинява той на вашия дом и вашето здраве

мухъл вкъщи
Има много места, които са идеални за образуване на мухъл вкъщи

Когато намерите храна в хладилника си, която е мухлясала, трябва да я изхвърлите веднага. В най-добрия случай мухълът по храната е признак, че тя е развалена, така че няма да има и страхотен вкус. Но този мухъл може да бъде и опасен за здравето.

„Има над 100 000 вида мухъл, индентифицирани досега” обяснява Майкъл Рубино, специалист по отстраняване на мухъл, експерт по качеството на въздуха и автор на “The Mold Medic: An Expert’s Guide to Mold Removal”.

Докато много от тези видове може да са безвредни, Министерството на земеделието на Съединените щати посочва, че някои плесени могат да бъдат силно токсични и въздействието им върху здравето е много сериозно.

Важно е да знаете, че хладилникът не е единствения източник на проблемна мухъл.

„Спорите на мухъла са малки, което им ползволява да се носят лесно във въздуха и да останат невидими за човешкото око”, казва д-р Джонсън-Арбър, токсиколог.

Майкъл Рубино
Майкъл Рубино, специалист по отстраняване на мухъл, експерт по качеството на въздуха и автор на “The Mold Medic: An Expert’s Guide to Mold Removal”

 

Къде най-често расте мухъл вкъщи?

 

Мухълът може да се развие само за 24 до 48 часа, при условие че има източници на храна и влага. Като цяло има условия за разпространение на всяко място, което е влажно.

С години излагане на околната среда, стареене на материалите и лоша вентилация, по-старите домове често са податливи на натрупване на мухъл. „Но настоящите строителни практики също са проблем”, подчертава Рубино.

„Стандартите сега настояват за енергийна ефективност, което означава, че има много малък въздушен поток между вътрешната и външната среда”, допълва още той.

Обиковено зоните в дома с високи нива на влага или тези, които се посещават рядко, са най-податливи на мухлясване.

Най-често се образува мухъл в:

  • Тавани и мазета
  • Талетни казанчета, перални, фугираща смес и замазка
  • Первази и каси на врати
  • Под мивки
  • В килими
  • В банята

„Мухъл може да расте дори в предмети, които използваме за ядене или пиене, като бутилки за вода и кафемашини, тъй като те съдържат влага”, обяснява д-р Джонсън-Арбър.

д-р Джонсън-Арбър
д-р Джонсън-Арбър, токсиколог и помощник-медицински директор на Националния столичен център за отравяния в САЩ

 

Как вреди мухла на здравето?

 

„Накратко, отговорът е: зависи”, обяснява Рубино.

Това е така, защото много фактори допринасят за нечия реакция към мухъла, включително тяхната генетика, обемът и продължителността на излагане и състоянието на имунната система.

Всеки растеж на мухъл в дома има потенциала да предизвика неблагоприятни здравословни реакции при отделните хора, но това варира за всеки човек. Един може да изпитва случайно главоболие, докато друг може да развие повече симптоми.

Хората с компрометирана имунна система често са изложени на по-голям риск от сериозни последици за здравето. А тези с чувствителност към мухъл или алергия, както и хората с астма, могат да получат по-интензивни реакции.

Опасните видове мухъл произвеждат токсичен страничен продукт, наречен микотоксини. Изследванията показват, че някои миктоксини, като алфатоксин и охратоксин могат да причинят редица неблагоприятни ефекти върху здравето. Включително увреждане на бъбреците, увреждане на черния дроб, увреждане на имунната система, рак и вродени дефекти.

Нужни са много повече изследвания, за да се определи точно как излагането на мухъл на закрито засяга организма, защото всеки реагира различно. Но много проучвания доказват, че то е свързано с активиране на някои автоимунни състояния и възпалителни реакции.

 

Какви са симптомите на прекомерно излагане на мухъл?

 

Ако изпитвате комбинация от тези общи симптоми, това може да се дължи на вреден мухъл в дома ви:

  • Главоболие и мигрена
  • Алергични симптоми и упорити настинки
  • Хронична умора
  • Копривна треска, екзема и кожни обриви
  • Когнитивни затруднения и други неврологични проблеми
  • Хормонални нарушения и безплодие

Източници: https://www.thehealthy.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *