Кои добавки трябва да спрете и кои да започнете да пиете през пролетта?

С идването на пролетта се променят и нуждите на организма. Това може да означава, че трябва да преразгледате и хранителните добавки, които приемате

добавки през пролетта

Сменящите се сезони са време за промяна, включително освежаване на дрешника и може би пълно почистване на дома. Но с по-дългите дни и по-меки температури по време на пролетта, е нужно да преразгледате и добавките, които пиете.

„Хранителните и здравни нужди се различават през различните сезони от годината в зависимост от нивата на активност, температурата, колко слънце получаваме и на какви заболявания може да сме изложени“, казва Меган Хилбърт, регистриран диетолог.

Чудите се кои добавки трябва да пиете през пролетта и кои да оставите? Прочетете, за да разберете какво препоръчват експертите.

 

Ето кои добавки трябва да спрете и кои да започнете да приемате през пролетта:

 

Започнете да пиете кверцетин:

 

Пролетта е сезона на алергиите. Ако се борите със сезонни алергии по това време всяка година, експертите препоръчват да потърсите кверцетин.

„Кверцетинът (който е хранително вещество, което се среща и в много плодове, зеленчуци и билки) е вид флавоноид, който има антиоксидантни свойства“, казва Хилбърт. „Някои изследвания показват, че кверцетинът може да работи като „стабилизатор на мастните клетки“, който помага да се блокира освобождаването на хистамин, който причинява възпаление, което е свързано с много алергични реакции.“

 

Спрете да пиете витамин D:

 

Хилбърт посочва, че в по-слънчевите сезони може да не се налага да приемате добавка с витамин D.

„В зависимост от времето, което прекарвате навън и мястото, където живеете, сигурно няма да има нужда да пиете витамин D през пролетта и лятото“, казва Хилбърт.

Меган Хилбърт, диетолог
Меган Хилбърт, регистриран диетолог

 

Започнете да приемате витамин C:

 

Пиенето на витамин C през пролетта е полезно за борба с алергиите.

Витамин С може да помогне за лечение на симптомите на пролетна алергия. Витаминът има противовъзпалителни свойства и намалява оксидативния стрес, което може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия като запушен и течащ нос.

 

Спрете да приемате жълт кантарион:

 

Жълтият кантарион е популярна добавка, която може да лекува лека до умерена депресия. Тя често се използва и за лечение на сезонно афективно разстройство (вид депресия, свързана със смяната на сезоните). Това разстройство се наблюдава най-често през зимата, което означава, че някои хора може да не се нуждаят от добавка с жълт кантарион, когато дойде пролетта

Симптомите на сезонното афективно разстройство обикновено изчезват през пролетта, когато има повече слънчева светлина.

 

Започнете да приемате цинк:

 

Цинкът е друга добавка, която да обмислите да добавите към рутината си тази пролет.

„Цинкът може да помогне в борбата със симптомите на алергия, а тези, които имат дефицит на цинк, са по-податливи на поленови алергии, така че набавянето на това хранително вещество е важно през този сезон“, казва Хилбърт.

Въпреки това, цинкът може също да „изчерпи други хранителни вещества“, ако го приемате във високи дози или под формата на добавка за дълъг период от време, предупреждава тя.

 

Спрете да приемате витамин A:

 

С настъпването на пролетта имаме достъп и до повече сезонни плодове и зеленчуци, така че може да намалите добавките с витамин А и други, които поддържат имунното здраве през зимата.

„Получаването на тези витамини от храната е по-добрият вариант, така че ако можем да ги получим по този начин, това е идеално!“ категорична е диетоложката. „Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на важни имуностимулиращи хранителни вещества са чушките, ягодите, доматите, броколите, гъбите, морковите, чесънът и др.

Хилбърт също така отбелязва, че можете да получите витамин С и селен от тези храни, така че това е нещо, което трябва да имате предвид.

 

Започнете да пиете витамин от групата B:

 

„Със затоплянето на времето е естествено да се потим повече. Поради това e важно да се уверим, че получаваме достатъчно електролити и витамини от група В, които могат да бъдат изчерпани чрез прекомерно изпотяване“, казва Хилбърт. „Приемането на висококачествени добавки с витамин В комплекс може да помогне за намаляване на загубата на тези хранителни вещества, а като допълнителен бонус, витамините от група В могат също да помогнат за защита на кожата от вредните UV лъчи.“

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *