Защо ни се замайва главата и ни причернява пред очите при рязко изправяне?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Световъртежът е симптом, който може да се прояви при различни заболявания и състояния. Например при проблеми с щитовидната жлеза.

Ако забележите, че  периодично се замайвате има смисъл да се консултирате с лекар за съвет. На пръв поглед световъртежът може да изглежда като доста безобиден и безвреден симптом. Но той причинява много проблеми и дискомфорт. А световъртежът, който се случва на улицата, може дори да бъде животозастрашаващ. Човек може да загуби съзнание, да падне, да се удари или дори това да му се случи на платното с автомобилите на пътя. Какви са основните причини за това състояние? 5 са основните причини за виенето на свят.

  1. Възрастта

Експертите смятат, че хората над 60-годишна възраст изпитват световъртеж много по-често от останалите. Каква е причината? С годините започват да се появяват проблеми във функционирането на вестибуларния апарат и проприорецепторите. Те са отговорни за движението на долните крайници. Освен всичко друго, замайването може да бъде причинено от свързани с възрастта заболявания като артрит, глаукома, катаракта и диабетна ретинопатия.

  1. Дехидратация

Световъртежът може да се дължи и на дехидратация. Това се получава, когато човек не пие достатъчно вода. Ситуацията може да се влоши и от липсата на физическа активност. Трябва да знаете, че тялото на възрастния мъж съдържа 60% вода, на възрастната жена – 55%. Какво означава това? Ако тежите между 50 и 80 килограма, трябва да пиете поне 2 литра вода на ден. Ако теглото ви е между 80 и 100 кг, тогава трябва да пиете поне 2,5-3 литра вода на ден, за да нямате такива проблеми.

  1. Прием на определени лекарства

Ако вашият лекар Ви е предписал успокоителни или лекарства за повишаване (или понижаване) на кръвното налягане, трябва да имате пред вид, че приемането им може да причини състояние като световъртеж.

Ако смятате, че има връзка между приема на ново за вас  лекарство и замайването, трябва да обсъдите проблема с наблюдаващия ви лекар. Много е вероятно това лекарство да не е подходящо за вас и той може да избере алтернативен медикамент.

  1. Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза може да причини редица здравословни усложнения на организма.

Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много тиреоиден хормон, възниква хипертиреоидизъм. А когато този хормон не се произвежда достатъчно, възниква хипотиреоидизъм. Световъртежът е един от симптомите, че човек може да има проблеми с щитовидната жлеза.

Ако в допълнение към замайването човек забележи у себе си потиснато настроение, апатия, повишена загуба на коса, прекомерен апетит или, обратно, липсата на апетит, има смисъл да си уговорите консултация с лекар ендокринолог.

  1. Ниско кръвно налягане

Световъртежът може да е сигнал, че човек има ниско кръвно налягане.

Това състояние се нарича хипотония. Когато налягането падне под 105/70, пациентът чувства слабост, загуба на тонус и сила, чува шум в ушите си. Това състояние може да бъде придружено от симптоми като главоболие, гадене и световъртеж.

Бъдете внимателни към здравето си. Ако забележите описаните симптоми при себе си, има смисъл да си запишете час при вашия лекар, за да може той да постави точна диагноза и да назначи най-доброто за вас лечение.

Източник: econet

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *